Bostadspriserna i Stockholms kommun har ökat rejält under pandemin. Siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att de stigit med 12 procent för lägenheter och 20 procent för villor under perioden april 2020 till september 2021.

Hemnet har tagit fram data som visar prisökningen på stadsdelsnivå, genom att jämföra det genomsnittliga utgångspriset det första kvartalet 2020 mot det tredje kvartalet 2021.

–  Under pandemin har det varit en het bostadsmarknad på de flesta håll. Man har spenderat mer tid i hemmet och många har sett över sitt boende. Det har lett till att efterfrågan på bostäder har gått upp och till prisökningar på de flesta håll i Stockholm, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

Vad gäller utgångspriset på lägenheter i Skärholmen kan man se att Bredäng har sjunkit något medan priserna i Sätra, Skärholmen och Vårberg har ökat. Förändringen från utgångspris till slutpris har gått upp i hela Skärholmen.

Den stadsdel som stigit mest i pris är Sätra. Utgångspriset för en bostadsrätt här är hela 20 procent högre nu än det var innan pandemin.

Sätrabornas syn på saken

Pensionären Henrik Merkel har bott i sin lägenhet på Kungsätravägen sedan 2004.

– Jag köpte lägenheten 2007 under ombildningen från hyresrätt till bostadsrätt. Då betalade jag under 600 000 men lägenheten är värd 2,5 miljoner idag. Fast det är fortfarande billigare här än på andra ställen, säger han.

Han trivs ganska bra i området och har inga planer på att sälja.

– Man måste ju bo någonstans också. Och lägenheterna kostar lika mycket på andra ställen, säger han.

En annan granne som Mitt i pratar med har bott i Sätra i fyra år. Hon säger att hon trivs i området men att skjutningarna som ägt rum gör att trivseln minskar.

Austrialiensaren Marc flyttade hit med sin fru för några veckor sedan eftersom hon är uppvuxen här.

– Det är dyrare här än vad jag är van vid. I Australien är bostäderna mycket billigare, säger han.

"Mycket för pengarna här"

Mäklaren Ninos Simonsson från Svensk fastighetsförmedling har jobbat i området i fyra år och har en teori om varför det blivit dyrare att bo just här.

–  Sätra har genomgått en förändring med många nya byggnader som har gjort området mer attraktivt. Det är även nära naturen, tunnelbanan, innerstan och Skärholmen centrum, säger han.

Men även om priserna är högre tycker han inte att de är orimliga.

– Man får mycket för pengarna här om man jämför med Fruängen som ligger på andra sidan motorvägen. Där betalar man nästan en halv miljon mer för en lägenhet med samma storlek. Och i Sätra kan du få ett radhus för runt fem miljoner. Men i Aspudden några kilometer bort får du en tvåa för samma pris.

Även i grannstadsdelen Hägersten-Älvsjö har priserna stuckit iväg. I stadsdelarna Aspudden, Hägerstensåsen, Midsommarkransen och Liljeholmen har lägenhetspriserna ökat med 12–20 procent.

New York i Sätra

Ninos Simonsson behöver inte tveka när han får frågan om vilken adress i Sätra som är extra populär. Det är Kungssätravägen 18, det relativt nybyggda huset vid tunnelbanan.

–  Byggnaden har hämtat lite inspiration från New York och hur de bygger bostadsrättshus. Den är populär bland yngre personer under 35 år och har en fantastisk stor terass på byggnadens tak med jacuzzi. Det är även låga avgifter.