En av de dagar skolbarnen längtar mest efter är skolavslutningen. En dag som bär med sig minnen för många.

Hundratals elever och minst lika många föräldrar brukar samlas på skolgården och sjunger ”Den blomstertid nu kommer” tillsammans. Men som med så mycket annat under denna pandemin ställs det in.

Inte själva skolavslutningen, för sommarlov ska eleverna få, utan den gemensamma samlingen med föräldrar.

– Det blir inga sångsamlingar eller sådant, jag kan inte se att vi skulle ha det i nuläget, säger Carmen Blom som är biträdande förvaltningschef för grundskolan i Sigtuna kommun.

Det blir en skolavslutning som ser ut på samma sätt som förra sommaren. Föräldrar får helt enkelt fira eller sjunga med sina barn efter skoltid.

Hur skolavslutningen ser på respektive skola är inte bestämt än. Den planeringen ansvarar skolledningen för. Men eleverna ska ändå få något att se fram emot.

Klass för klass ordnar sin egen avslutning, men det behöver inte betyda att det blir sämre. Bara färre personer på samma plats.

– Det blir en skolavslutning utan föräldrar och vi kommer att hålla det coronasäkert utan besök från utomstående. Eleverna kommer att ha någon form av avslutning i klasserna så det blir inte några större tillställningar, säger Carmen Blom.