På Backa Kyrkogata intill Backaskolan växer den klimatsmarta förskolan Hoppet fram.

Det är lokalförvaltningen som har fått i uppdrag av politikerna i Göteborg att utreda och i största möjliga mån bygga den fossilfria förskolan.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/har-byggs-hoppet-en-klimatsmart-forskola/repsfc!Gz4Q@t12x5bZnsZuHPys7Q/

– Vi har tittat på allt från val av material och transporter till byggprocessen och även driften av byggnaden för att bygga så fossilfritt och klimatneutralt som möjligt. Vi vet redan nu att den första förskolan inte kommer kunna bli helt fossilfri, men vi kommer nog längre än vad många andra kommit, säger Elsa Fahlén, innovationsledare, lokalförvaltningen.

Hoppet visar att det går att bygga mer klimatsmart med konstruktionslösningar och byggprodukter som finns tillgängliga på marknaden redan i dag.

Enligt projektet visar en första beräkning att klimatpåverkan minskar med 70 procent för de stora byggdelarna jämfört med en traditionellt nybyggd förskola.

– Det är väldigt roligt och skickar en signal till byggbranschen. Men vi nöjer oss inte där utan ska ned till noll klimatpåverkan. Därför är Hoppets förskola inte bara en byggnad utan ett innovationsprojekt, säger Elsa Fahlén.

Lera som byggmaterial

För att nå målet krävs innovationer och samarbete med såväl forskningsvärlden som lokala aktörer.

Träreglarna i förskolans ytterväggar är exempelvis gjorda av träd som skördats varsamt från Göteborgs kommuns egna skogar.

Den omtvistade göteborgsleran testas också som ett möjligt byggmaterial i en av förskolans komplementbyggnader.

– Det finns mycket lera i Göteborg och lyckas vi med detta skulle det verkligen bli närproducerat. Vi samarbetar med Chalmers och earthLAB som testar och tar fram prototyper för lerprodukter, säger Elsa Fahlén och tillägger:

– Hoppet ger mig verkligen hopp om att vi kan bidra till att accelerera omställningen till en fossilfri byggbransch.

Förskolan byggs för åtta avdelningar med plats för 144 barn och beräknas stå klar under hösten 2021.