Inne på ett universitet i Maribor har en OS-by byggts upp för 3 600 elitsatsande ungdomar från hela Europa. Där har ungdomarna lärt känna varandra men också tävlat mot varandra. Oliver Munn och Eddie Peng från Väsby simsällskap berättar att det fanns många ställen för umgänge innanför stängslen. Mängder med arkadspel och tv-skärmar och en stor matsal där deltagarna äter tillsammans om dagarna.

– När vi kom dit var känslan "wow", det var väldigt organiserat och strikt. Ackrediteringen var jätteviktig, utan den kommer du inte in någonstans, berättar Oliver om de första intrycken.

Oliver tävlar i bröstsimning, det är det vanligaste simsättet men anses svårast i tvälingssammanhang.

Oliver tävlar i bröstsimning, det är det vanligaste simsättet men anses svårast i tvälingssammanhang.

Oliver berättar att det var nervöst att åka, han har varit iväg på mästerskap förut, bland annat i England men inget så stort som detta.

– Det var ganska läskigt i början, man visste inte vad man skulle förvänta sig och det var i ett helt nytt land. Men efter några dagar blev man trygg med truppen.

De tycker båda att de har lärt sig massor av att åka till Europaungdoms-OS.

– Upplevelsen var cool. När jag inte simmade åkte jag runt och kollade på andra som tävlade, berättar Eddie.

– Man kan ta lite inspiration från andra när de förbereder sig. Det är ganska coolt att se hur alla har sina rutiner för att kunna prestera. Vissa hoppar hopprep, andra sitter stilla och lyssnar på musik, säger Oliver.

Oliver Munn.

Oliver Munn.

Malin Lövkvist

Nytt rekord

Eddie gjorde personbästa och Oliver slog nytt svenskt åldersrekord på 100 meter bröstsim för pojkar 16 år.

– Jag körde personligt bästa på allt, så jag simmade mitt snabbaste någonsin. Men jag hade mer att ge. Förberedelsen hade kunnat vara bättre. Kanske skulle jag inte ha varit med på alla mästerskap i rad innan. Det var fyra stycken nära varandra så jag var trött. Jag är nöjd, men jag hade högre mål, säger Eddie om sin insats.

Eddie Peng

Eddie Peng

Malin Lövkvist

Mästerskapet pågick i 10 dagar mellan 20 juli och 30 juli.

– Det var skönt att komma hem, det blev lite glädjetårar. En sån stor tävling kan vara känslosamt, säger Oliver.

Förberedelser

Eddie berättar att de har haft en lång säsong med många mästerskap. Fokuset har legat på träningen och de har inte hållit på med så mycket annat. Det har varit stressigt, men det har hanterats bra av coachen. För att förbereda sig inför tävlingarna har de använt sig av en metod som kallas toppning. De har då tagit ner på träningen för att kunna återhämta sig. För varje träning har intensiteten blivit mindre.

– Man stänger av livet mycket. Det har varit strikt kost, inte så mycket socker, godis eller onödiga kalorier. Jag har prioriterat sömn över något annat och druckit mycket vatten, säger Oliver.

Eddie tävlar i fjärilssim som är den nyaste formen av simning och räknas som det näst snabbaste.

Eddie tävlar i fjärilssim som är den nyaste formen av simning och räknas som det näst snabbaste.

Malin Lövkvist

Senior-OS nästa

Nu satsar de båda på att ta sig till "riktiga" OS. Nästa gång i LA år 2028. Om en vecka börjar simningen igen och om två veckor börjar skolan. Då ska de båda börja ettan på gymnasiet. De ska börja på samma skola. En skola med idrottsinriktning så de kan fortsätta satsa på simningen. Men innan dess ska de ha lite ledigt. De ser framemot att få vila och slippa tänka på simningen på ett tag.

– Jag ska äta gott och leva livet, säger Eddie om sin ledighet.

– När säsongen drar igång blir det fullt fokus på simningen igen, säger Oliver.

Oliver Munn och Eddie Peng i sina tävlingskläder från Europeiska ungdoms-OS.

Oliver Munn och Eddie Peng i sina tävlingskläder från Europeiska ungdoms-OS.

Malin Lövkvist