– Jag hade sex stycken vänner som förlorade jobbet samma vecka. En frågade mig om jag kände till något nytt jobb att söka. En annan ville låna pengar och någon hade inte råd att köpa mat. Då kände jag 'Oj vad hände här? Ska jag bara sitta hemma och titta på när allt händer eller ska jag göra något?' säger initiativtagaren João Paulo.

Så han startade facebookgruppen "Alla ska få mat" som snabbt växte sig stor.

– Vi skrev och frågade folk om de eller någon de kände behövde hjälp. Äldre som inte kunde gå ut och handla och folk som hade ont om pengar hörde av sig. Samma vecka började vi laga mat.

Gruppmedlemmarna bidrar med pengar

Företag har bidragit med engångsmatlådor. Bidrag till maten får de av organisationer och genom att gruppens medlemmar swishar.

– I början ställde folk negativa frågor, som varför vi hade ett privat swishnummer. Men den här idéen började med kärlek. Det finns ingen baktanke.

Det första halvåret lagade de mat tre gånger i veckan. Den senaste tiden har de fixat matlådor på fredagar. De flesta kompanjonerna kände han inte till en början.

– Det är folk som verkligen vill hjälpa till och som nu är mina vänner.

Letar lokal

Den första tiden höll de till på Södermalm, i ett restaurangkök på Skånegatan där João Paulo tidigare jobbat. Nu lagar de maten över hela Stockholm, i den lokal som finns tillgänglig. Så småningom hoppas de på att hitta någonting mer permanent.

João Paulo vill att verksamheten ska leva vidare, och utvecklas, även efter pandemin.

– Jag vill ha en stor lokal där hemlösa kan komma förbi och äta frukost, lunch och hämta vinterkläder, säger han.