Ett stenkast från Ljunglöfska slottet ligger Västerorts aktivitetscenter. Verksamheten bedrivs i kommunal regi för vuxna personer som omfattas av socialpsykiatrin. Syftet är att deltagarna ska få ingå i sociala sammanhang med en meningsfull sysselsättning.

Och sysselsatta är de, för här finns mycket att göra. Allt från snickeri, textil- och keramikverkstad till hunddagis, trädgårdsarbete och studiecirklar i musik och historia. På övervåningen i Klockhuset, som ursprungligen är en kyrksal, finns bokbinderiet.

Hit har Tomas Sjöberg kommit flera gånger i veckan i 25 års tid, och för tillfället arbetar han med en släktbibel från 1942 vars pärm har gått av.

– Sedan jag började med det här har jag bara mått bättre och bättre. Nu har jag även blivit invald i gesällsällskapet i Borgargillet på Östermalm, där jag är ceremonimästare, säger han.

Det är arbetsinstruktören Grazyna Piatek som undervisar i binderi och lagning av böcker. Men snart kommer hon få sluta med det. Stadsdelen vill nämligen att salen ska göras om till konferenslokal.

– De som kommer hit får lära sig både något nytt och något gammalt. Deltagarna känner sig behövda och tror på sig själva. Det är en bra funktion man nu tar bort, vilket är sorgligt, säger Grazyna Piatek.

Anledningen till att delar av verksamheten försvinner är att Bromma stadsdelsförvaltning behöver minska kostnaden för hyra av lokaler. Det innebär att personal från Blackebergs hemtjänst och Brommas arbetsmarknadsinsatsavdelning flyttar hit. Då försvinner bokbinderiet och hunddagiset, och snickeriet minskar i storlek.

Samtidigt är dock planen att deltagarna ska kunna jobba i den nya konferensdelen (se nästföljande artikel).

Betyder mycket

Tvärs över gården ligger den runda byggnaden Rotundan. Här inne har ett 30-tal personer som regelbundet besöker Västerorts aktivitetscenter samlats. Många har kommit hit under flera decennier och vill berätta vad verksamheten betyder för dem.

– Man kan snickra sina möbler och laga sina kläder. Jag har varit här i 29 år och hade inte klarat mig annars. Man kan säga att livet började för mig när jag kom hit, det är en fantastisk plats, säger en kvinna, som vill vara anonym.

Deltagaren Marika Carlbom vill också att verksamheten ska få vara kvar som den är. Hon säger att hon älskar stämningen som finns och att det är en trygg plats.

– Jag tycker det är förjävligt att man ska dra ner. Man trampar på folk och det är en hård smäll, folk kommer må dåligt av det här, säger hon.

Anneli Hell säger att aktivitetscentret har påverkat hennes välbefinnande positivt.

– Jag har varit här i tre år och har kunnat dra ner på min medicin på grund av det.

En annan kvinna, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, säger att det känns som att stadsdelen inte kan så mycket om socialpsykiatrin.

– Beslutet man får från socialtjänsten går inom rätten om en meningsfull sysselsättning, som är till för att vi ska slippa sitta hemma, säger hon.

Risk för återinsjuknande

Erik Åberg och Sandra Clausen är arbetsinstruktörer på Västerorts aktivitetscenter. De säger att stadsdelsförvaltningen inte har haft en dialog med dem under planeringsstadiet. De saknar en konsekvensanalys av förslaget.

– Socialtjänstlagen är inte lika stark som LSS. Vi är oroliga och har gjort en egen riskbedömning där vi tror att det här innebär att färre kan komma hit. Det i sin tur innebär det isolering i hemmet, utanförskap, att vårdbehovet blir större och i värsta fall en suicidrisk till följd av detta, säger Erik Åberg.

– De här deltagarna är i behov av kontinuitet, förutsägbarhet och trygghet. Stadsdelsförvaltningen tar inte hänsyn till målgruppens behov, säger Sandra Clausen.

Personalen och deltagarna har skickat brev och mejl till både politikerna och tjänstemännen på förvaltningen om hur viktigt det är att aktivitetscentret får vara kvar i nuvarande omfattning. Nu hoppas de att staden ska ändra sig.

Eftersom det rör sig om en förändring inom förvaltningens verksamhet är det tjänstemännen som bestämmer, det är alltså inte upp till politikerna att fatta det slutgiltiga beslutet.

https://www.mitti.se/nyheter/staden-om-beslutet-farre-som-soker-sig-dit/reptkf!Rj1vGwAAhzmp02Sf6Jx8cg/