Den 31 juli kommer föreställningen "Jag bär hela jorden med min sång" till Tyresö. Den är ett resultat av ett möte mellan jazzdanskollektivet M Art Lab och två folksångerskor.

– Förra året jobbade vi med en dansföreställning på ett bruk i Olofsfors samtidigt som två folksångerskor gjorde en konsert där. Vi hade gemensamma trådar och kände att vi måste jobba tillsammans, säger Malin Stenholm, dansare på M Art Lab.

Elsa Hasselgärde, en av folksångerskorna, jobbade på Kvinnohistoriskt museum i Umeå och kom över brev och dagböcker från brukstiden. Hon skrev poesi av texterna och använde det som grund till deras konsert. Det är den poesin som även sommarens föreställning är byggd på.

Folksångerskorna Sigrid Ottosson och Sunniva Abelli kommer tillsammans med jazzdanskollektivet att stå på scen då.

Hissnande läsning

– Föreställningen är ur ett kvinnligt perspektiv men den är poetisk. Våra ord och vår jazzdans förkroppsligar saker, säger Malin Stenholm och fortsätter.

– Vi har pratat om olika aspekter av att vara kvinna och att växa upp i ett bruk. Arbetet som kvinnor och barn gjorde för att bruket skulle gå runt. Vi lyfter vad de har gjort för att bygga upp Sverige.

Tyresöbon Malin Stenholm älskar svensk industrihistoria.

Tyresöbon Malin Stenholm älskar svensk industrihistoria.

Marcus Tari

När man kommer till ett bruk som numera är ett museum får man se allt som har tillverkats där – men man får sällan läsa om kvinnorna, menar Malin Stenholm.

– Det är som att de inte finns. Att läsa de här breven, där kvinnor berättar om sin vardag, var hissnande.

Dansar i masugnar

Intresset för svensk industrihistoria förenar M Art Lab.

– Vi är intresserade av vad saker och ting kommer ifrån. Människors arbete. Det är förknippat med jazzdans – som kom ur någon slags folklighet. Vi brukar dansa i masugnar, på grus, i gamla byggnader. Man känner av historien samtidigt som vi illustrerar något i nutid.

Malin Stenholm är född och uppvuxen i Tyresö och bor i området än i dag. Dessutom har hon arbetat som danslärare på Stepin, studion där föreställningen ska äga rum.

– Min uppfattning är att musik, dans och folklighet är stark i Tyresö med tanke på kulturskola, musikklasser, KFG men också jazz och blues, teaterspel och annat som finns i kommunen.

Kvinnornas drömmar, längtan och frihet gestaltas i mötet mellan jazzdans och folklig sång först i Motala den 29 juli, sedan i dansstudion Stepin i Tyresö den 31 juli.