Ni har säkert sprungit på dem någon gång. Med sina röda jackor syns Sigtuna kommuns fältare tydligt när de är i tjänst.

De fyra fältarna jobbar med kommunens ungdomar i åldersgruppen 11-19 år i första hand men kan även guida föräldrar. På så sätt hamnar stödet ändå till slut hos ungdomarna.

– Vi är inte dom som har alla de rätta svaren, men vi är spindeln i nätet som kan slussa dem vidare om så behövs. Bara för att man är förälder så innebär det inte automatiskt att man vet vart man ska vända sig, säger Pelle Lundström.

Frivillighet är honnörsord

Under vardagarna har fältarna fokus på att besöka skolor i kommunen. Även om det inte alltid hinner så är målet att de ska har varit på alla högstadieskolor under en vecka.

– Vi är fyra stycken fältare i dag men det optimala skulle vara om vi blev sex stycken. Då skulle vi kunna arbeta bredare - och effektivare, säger Roger Nydahl.

På skolorna pratar de med elever och lyssnar på vad de har att berätta. Det är inte alla elever som vill prata men det är heller inte något krav. Fältarnas honnörsord är frivillighet av just den anledningen.

– Eleverna ska inte se oss som någon myndighet. Vi är schyssta vuxna som man ska känna att man kan prata med om vad som helst, säger Roger Nydahl.

– Vi är där, hälsar på alla men vill de inte hälsa tillbaka är det lugnt. Vi är inte där i något fostrande syfte, utan försöker hitta ett möte med varje ung människa. Det är för vårt arbete med ungdomarna som vi vaknar varje morgon, något som vi brinner för, säger Pelle Lundström.

Ungdomar inte bara problem

Fältarbetarna känner att ungdomarna bemöter dem bra när de är på plats. Ibland stämmer inte vissa vuxnas bild av ungdomarna överens med verkligheten.

– Det finns de som ser på ungdomar som ett problem. De ser klumpen ungdomar som problematik. De frågar varför unga inte sköter sig, varför gör de på det här sättet, måste de vara här och så vidare. Det ger en negativ bild och det känner ungdomarna av, säger Roger Nydahl.

Det har även hänt vid några tillfällen att några ungdomar sagt till dom att de inte vet hur dom känner eller att de inte skulle förstå vissa saker för att de är för gamla. Men det håller inte fältarna med om. De har både en bredd på kunskap och egna erfarenhet från livet i många olika delar av samhället.

Bjuder in på fältkväll

Nu bjuder fältarna in till en fältkväll. Det är en kväll där många aktörer som jobbar med ungdomar i Sigtuna kommun finns representerade. Där berättar de om sina verksamheter samt svarar på frågor från de som besöker evenemanget.

På plats finns bland annat polisen, ungdomsjouren, fritidsgårdarna och ungdomsmottagningen.

– Alla är välkomna, man behöver inte vara förälder, det kan vara en mormor eller farmor eller vem som helst egentligen. För varje person som väljer att komma och ställa sina frågor är det en vinst i det långa loppet, säger Pelle Lundström.