Cirka 80 procent av de svarande i Nacka, Värmdö och Tyresö känner sig trygga att gå ut själv i sitt bostadsområde. Det visar den senaste trygghetsundersökningen som polisen har gjort.

Den grupp som trots allt är mest oroade över att utsättas för brott är unga i åldern 16–19 år. I Nacka ökar oron bland unga i den här åldern att utsättas för brott på kvällstid, enligt polisen.

Samtidigt har stölder av cykel och moped ökat i Nacka kommun sedan förra året. Positivt är dock att oron för bostadsinbrott har minskat.

Ungdomar oroar

Även i Tyresö ökar stölder av cykel och moped kraftigt, en ökning med 14 procent sedan 2020, samtidigt har oron för överfall generellt minskat med tio procent jämfört med föregående år.

Värmdö har förhållandevis låg brottsstatistik, där är invånarna mest oroade för inbrott i bostäder och bilar. Belysningen på mörka platser har blivit bättre och klotter och nedskräpning har minskat, enligt Värmdöborna.

I Tyresö och Värmdö upplever cirka 40 procent av de svarande att det är ett problem med stora grupper med ungdomar som samlas och stör och väsnas.

Lokal närvaro – en utmaning

Allmänhetens förtroende för polisen är oförändrat sedan 2020. Nio av tio anser att polisen bryr sig om de problem som finns i området, eller har ingen uppfattning.

– Att skapa känslan av lokal närvaro är en utmaning för oss med tanke på hur stort vårt lokalpolisområde är, dels i invånarantal, dels hur det geografiskt spänner över tre, till ytan stora, skärgårdskommuner. Där jobbar vi på olika sätt för att vara så innovativa som möjligt, säger Karin Berggren, chef för lokalpolisområde Nacka.

Trygghetsmätningen, ihop med annan information som brottsstatistik, används vid planering av aktiviteter och brottsförebyggande arbete i kommunerna under 2022.