De bor i Brottby och flyttade in för fem år sedan. För inte så länge sedan var huset värt 6 miljoner men i dag är det snarare 4 miljoner – lika mycket som lånet.

De klarar sig och har bra löner. Valet att amortera mer än de 2 procent som banken kräver är deras. Men livet har blivit dyrt.

Inget pålägg

– Det är ganska stor skillnad mot när vi flyttade in, säger Sara Björk. Så det blir mer planerade köp nu. Man överväger om man verkligen ska köpa gurka på ett sätt man inte behövde förut. Men annars gör vi inte så mycket. Räntorna är lite som de är och vi amorterar så länge det funkar.

De hör till en generation som aldrig varit med om tuffa tider eller att behöva vända på slantarna.

– Min pappa förstår inte hur kan vi ha ett matkonto på 14 000 i månaden. Men det är ju inte så svårt. Han säger att vi inte måste ha pålägg på mackorna. Man kan ju bara ha smör. Jag fattar ju det, men samtidigt känns det ovant, säger Roger Wessberg.

Familjen har även rörligt elavtal. Precis som med räntorna tycker de att det är för sent att binda.

– För fem år sen kostade ju elen ingenting. Vi har sänkt värmen på huset och det har gjort stor skillnad. Och det finns fortfarande lite spelrum kvar, säger Sara Björk.

Förlorar handpenning

Andra är betydligt värre drabbade.

– De som sitter säkrast i båten är de som varit med på bostadsmarknaden sedan 80- och 90-talet. För dem som gick in senare är det värre, säger Eric Runbäck, mäklare på Fastighetsbyrån.

Han har börjat få kunder i 30-årsåldern som köpte hus nyligen och tänkt bo där länge.

– Sen händer det saker som gör att man måste sälja. De riskerar att bli av med hela handpenningen. Att spara ihop till en ny kontantinsats på 1,5 miljoner tar ett tag. Det är verkligen mardrömmen, säger han.

Att bestämma sig för att flytta är inget man gör lättvindigt. Därför tar det ett tag innan inflation och dåliga tider märks på bostadsmarknaden.

– Men det är nu det börjar bli påtagligt för folk som kanske har lån som börjar löpa ut. Det är få som säljer för att göra en bra affär. Snarare för att man behöver ta nästa steg, om det är skilsmässa dödsfall eller liknande.

Eftersom förhållandevis få objekt ligger ute till försäljning har huspriserna ändå inte gått ner så mycket.

– Skulle utbudet dubbleras igen kan det kanske komma ny sättning på priserna. Det är kanske fördelaktigt att passa på nu på förvåren innan nästa stora svep kommer.

Tuffa tider

Roger Wessberg känner av de tuffa tiderna på byggfirman han driver.

– Kanske måste jag varsla för att jag inte har tillräckligt med jobbförfrågningar. Både Saras mamma och min pappa säger att de kan hjälpa till om det skulle krisa. Men det är ju absolut det sista man vill.