Det första 7-åriga Brunhilde Kostic gör när hon vaknar är att måla – och det är ofta det sista hon gör innan hon lägger sig.

Hon älskar att skapa, och hon har en förebild på nära håll. Morfar är 83-årige Emil Darwich som målat och gjort grafik under ett långt liv.

Nu ska de två Kransenborna visa sina verk tillsammans, vid Midsommarkransens konstrunda. Spännande, tycker Brunhilde.

– Jag har samlat alla mina finaste teckningar som jag har gjort i en pärm. Dem ska jag ställa ut, berättar hon.

Morfar inspirerar

Morfars akvarellmålningar är en av Brunhildes inspirationskällor. Att få ställa ut med sitt barnbarn är fantastiskt, tycker Emil Darwich.

– Det är jätteroligt och underbart att se att Brunhilde visar samma intresse för konst som jag, säger han.

Emil Darwichs egen kärlek till konsten väcktes när han såg "fascinerande målningar" av Pablo Picasso. Det var tidigt 1960-tal och han beslöt sig för att lämna sitt hemland Syrien, för att studera grafisk design i tyska Köln.

Sedan återvände han till Syrien och fick arbete vid televisionen.

– Där skapade jag tecknad film och tecknade karikatyrer, berättar Emil Darwich och lägger till att han var en pionjär i Mellanöstern på det sistnämnda området.

Det var också i Syrien han hade sin första konstutställning, 1970. Strax därefter gick flyttlasset till Sverige och studier vid Pernbys målarskola på Östermalm.

Grafik och måleri

På Konstrundan ska Emil Darwich både visa grafik från tiden vid Kölner Werkschulen och landskapsakvareller från de första åren i Sverige. Dessutom blir det cirkelmålningar, som han målat efter att han gått i pension.

– Konsten har varit ett sätt att uttrycka mig. Jag har alltid älskat konst och med de här målningarna och konstverken önskar jag sprida glädje, säger han.

En dröm väcktes

Brunhilde och Emil är två av 33 konstnärer/hantverkare som ställer ut under konstrundan, den 19–20 november. Duon är den yngsta och äldsta utställaren någonsin.

– Det är lite pirrigt för mig, säger Brunhilde.

Det blir konstrundepremiär för både henne och hennes morfar. De ställer ut sina verk i Hyresgästföreningens lokal på Främlingsvägen 11.

– För ett år sedan besökte jag Kransens konstrunda för första gången och det väckte min dröm att få kunna ställa ut på Konstrundan någon gång. Så nu är det första gången jag är med, berättar Emil Darwich.