I fem program besöker David Batra världens värsta väder: rysskyla (ni vet den som brukar pryda löpsedlarna), Kalifornienhetta, dödsblixtar på Victoriasjön, orkaner i Tornado Alley och monsunregn i bangladeshiska Sylhat.

Varför gör man något sådant frivilligt?

David Batra ler snett.

– Dels för att jag har en drift att skapa underhållning, dels för att jag är nyfiken på människor och hur de regerar i olika situationer. Drivkraften var att träffa människor som vet, de som lever under sådana här förhållanden, säger han.

”Farligt på riktigt”

Ombedd att utse den värsta vädertypen svarar han efter en kort betänketid:

– Det krångliga med värme är att du inte kan gå omkring naken – eller det kan man ju – men sedan är det stopp. Du kan inte skydda dig som när det är kallt. Men det kändes ändå mer dramatiskt eller farligt med kyla, att leva i minus 57 kan ju vara farligt på riktigt.

David Batra berättar om den strapatsrika resan till den ryska byn Ojmjakon, där dygnsmedeltemperaturen i januari är minus 50 och köldrekordet ytterligare 21 grader kallare.

För att komma dit flyger du i två dygn, följt av lika lång tid i bil. Med dig på färden behöver du ved, ifall bilen skulle gå sönder och du tvingas att göra upp eld för att inte frysa ihjäl. 

– Vägen byggdes av Stalins krigsfångar. De dog som flugor och begravdes under vägrenen. Det var väldigt berörande att sitta med en tolk som hade rest mycket i området. Han berättade historien om Road of bones, som den kallas.

När det är uppemot 60 minus gäller det också att tömma blåsan ordentligt före sängdags.

I Ojmjakon ligger också världens kallaste marknad. Där allt, inklusive mjölken, är fryst.

– Det krävs mycket planering för att gå på dass, man måste sätta på sig fem till sju lager kläder och det är lite trist om det är mitt i natten.

Inför extremkylan testades både David och utrustningen i en kylkammare. David fick lägga pussel i 50 minus och se hur svårt det var.

– Det heter väl köldstress, man blir lite dum i huvudet av kylan. Vad jag förstår måste så mycket av kroppens kapacitet gå åt till att värma hela systemet att hjärnan jobbar lite sämre.

Sveriges Bangladesh

För att mjuka upp lite inför strapatserna inleds varje program med ett besök i Sveriges motsvarighet. Bangladesh föregås till exempel – förstås – av Borås.

Har din syn på väder ändrats något efter det här?

– Jag klagar inte lika mycket över vädret. Men det kanske går över!