En tidig majmorgon samlas en grupp klimataktivister vid oljehamnen i Göteborg och blockerar en infart till området. När polisen befaller dem att flytta sig vägrar de och måste lyftas bort.

En av dem är Klas Ytterbrink Nordenskiöld, småbarnsfar och läkare bosatt i Hökarängen.

Mitt i träffar honom med en vecka kvar till rättegång. Han är då åtalad – och kommer senare att dömas – för ohörsamhet mot ordningsmakten. Brottet har fängelse i straffskalan, men i Klas fall stannar det vid dagsböter.

– Hade vi haft 30-40 år på oss att åstadkomma förändringar, då hade jag hellre valt en konventionell väg att påverka. Men nu krävs snabba förändringar. Den här typen av engagemang väcker mer uppmärksamhet och har potential att skapa en starkare politisk kraft, säger han om varför han är beredd att begå lagbrott.

”Fick framföra sina åsikter”

Angående aktionen i Göteborg argumenterar han att det inte borde vara brottsligt att uppmärksamma oljeindustrins klimateffekter.

Åklagaren Gabriella Ström säger å sin sida att demonstranterna fick gott om tid att framföra sina åsikter, utan att behöva bryta mot lagen.

– Att göra sin röst hörd har man rätt till inom ramen för demonstrationsfriheten. De fick tillåtelse att demonstrera i 50 minuter innan polisen befallde att de skulle flytta på sig eftersom de störde den allmänna ordningen, säger hon.

Klas Ytterbrink Nordenskiöld i dialog med polis under vägblockaden som han nu har dömts för.

Klas Ytterbrink Nordenskiöld i dialog med polis under vägblockaden som han nu har dömts för.

Extinction rebellion

Klas Ytterbrink Nordenskiöld nämner juli månads värmerekord. Här hemma regnade det, men den globala medeltemperaturen var den högsta som uppmätts, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.

Vad skrämmer dig mest med det?

– Dels de direkta effekterna av hettan. Människor kommer att dö av att det är för varmt i delar av världen. Även extremväder; skred och stormar som ödelägger samhällen. Och att människor kommer att behöva fly från sina hem och aldrig återvända.

Föddes ur frustration

Runt 2016 beslöt Klas och hans fru att sluta flyga, skippa bil, bara äta växtbaserat och spara pengar i solceller.

Ungefär vad många miljömedvetna är beredda att göra. Men snart kände han att det inte räckte.

– Jag kände en växande frustration över politikernas passivitet och att samhället inte förändras trots att vi ändrar vår livsstil. Då insåg jag att det är bättre att påverka på samhällsnivå.

För Klas Ytterbrink Nordenskiöld handlar det mesta om klimatet.

För Klas Ytterbrink Nordenskiöld handlar det mesta om klimatet.

Mattias Kamgren

Han läste på om civil olydnad och fick upp ögonen för klimatnätverket Extinction rebellion.

– Jag minns första aktionen jag deltog i. Känslan av obehag det väckte att inte lyda polisens order. Jag var rädd och fick hjärtklappning, berättar han.

Så känns det inte längre. Vintern 2022 gjorde han ensam en aktion i ett flygplan på Arlanda och blev bryskt bortsläpad av säkerhetspersonal – samtidigt som han sände live på Facebook.

Hur ser du på risken att det här sättet att protestera slår tillbaka mot klimatrörelsen?

– Det är verkligen en balansgång att vara lagom störande. Det är inte dåligt att många blir upprörda för då når budskapet ut. Men för radikala exempel kan slå tillbaka.

Snabba förändringar krävs för planetens framtid, menar Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Snabba förändringar krävs för planetens framtid, menar Klas Ytterbrink Nordenskiöld.

Mattias Kamgren

Blockad stoppade ambulanser

I ett omdiskuterat fall i fjol, vid en vägblockad nära Karolinska sjukhuset, blev flera ambulanser fördröjda – dock utan att någon kom till skada. Klas Ytterbrink Nordenskiöld deltog inte då.

Som läkare med uppgift att rädda liv, står du ändå bakom en sådan aktion?

– Det är jätteviktigt att inte orsaka skada. Men det finns risker med civil olydnad. Samtidigt är riskerna enorma om vi fortsätter vara passiva och inte gör något. Så ja, jag står bakom det.