Bostadspriser är en evig snackis – inte minst sedan bolåneräntorna började stiga.

Den som gillar att kolla statistiken på detaljnivå kanske har noterat att Essingens bostadsrätter är ganska mycket billigare än de på övriga Kungsholmen.

– Essingen är runt 10-15 procent billigare än Kungsholmen sett till kvadratmeterpris. Men ”billigt” är kanske inte det bästa ordet i sammanhanget, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Så stor är skillnaden

På öarna ligger snittpriset per kvadratmeter på bostadsrätter de senaste månaderna på 83 833 kronor. På Kungsholmen ligger det på 98 834 kronor.

Det betyder att en tvåa på 50 kvadrat på Essingen skulle kosta knappt 4,2 miljoner, medan den skulle kosta drygt 4,9 miljoner på Kungsholmen.

Det lite avsides läget med mindre utbud av restauranger och andra nöjen är antagligen det som främst drar ner snittet för Essingeöarna. Det och avsaknaden av riktigt dyra sekelskiftesbostäder.

– På centrala Kungsholmen har du fem minuter till 25 restauranger, butiker och nöjen.

Mycket säljs

På Essingeöarna har 300 bostadsrätter sålts under senaste året och just nu säljs runt 30-40 lägenheter per månad på öarna.

– Om jag skjuter från höften så är det ingen högoddsare att Lilla Essingen har lite dyrare bostadsrättpriser än Stora Essingen. Det är lite längre avstånd ut dit så du tar antagligen cykeln eller bussen för att komma till DN-huset.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Michael Toll

Men det finns så klart det som sticker ut och som kan dra upp snittpriset. Nyligen lade mäklarföretaget Skeppsholmen ut annonser för ett nybygge i Primusområdet. Där säljs till exempel en femma på 166 kvadrat för 27 miljoner kronor.

Och så finns det finns ju som bekant dyra villor på Storan och de är inte i statistiken för bostadsrätter. Eftersom det säljs så extremt få villor på Stora Essingen kan Svensk Mäklarstatistik inte ens ta fram ett underlag som räcker för pålitlig prisstatistik.

Nästan omöjligt att få en villa

Vad som däremot är klart är att det säljs under tio villor per år på Stora Essingen. Ett år såldes bara en enda.

– Folk håller i sina villor där uppenbarligen. En tvåa på Stora Essingen kan kosta tre miljoner, men du hittar inte en villa för under tio miljoner.

Hur ser det då ut med prisskillnader på övriga Kungsholmen? Exakta snittpriser finns inte för alla mindre delar av stadsdelen, men enligt Per-Arne Sandegren är det lägre priser på västra Kungsholmen.

– Kungsholmen är inte en särskilt homogen stadsdel. Österut mot stadshuset, och den äldre bebyggelsen där, är priserna högre än i de nyare 40- och 50-talsområdena västerut. Det är inte billigt där heller, men väsentligt billigare än i sekelskifteshusen.

Hornsberg dyrare än Kristineberg

Hornsberg är däremot lite dyrare än Kristineberg. Detta eftersom folk generellt är villiga att betala hyfsat mycket för de relativt nya lägenheterna, även om månadsavgiften ofta är högre.

– Trots att Hornsberg ligger längre bort än Kristineberg är det betydligt högre kvadratmeterpriser där och kommer fortsätta vara det så länge det känns nytt och fräscht.

Dyrast är det på Norr Mälarstrand och gatorna kring Hantverkargatan och Kungsholmstorg. Och så det finns en joker: S:t Eriksområdet som byggdes på 90-talet men som påminner om äldre bebyggelse.

– Där är det väldigt attraktivt också.