Snart blir det dans på krogen utan tillstånd. Beskedet innebär att restauranger och nattklubbar inte längre behöver godkännande från polisen för att anordna en danstillställning.

– Det är inte rimligt att staten ska reglera människors dans, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Dagen efter beskedet är det fredag och Cemo Özdemir som äger och driver Dovas D-pub & Bar på Sankt Eriksgatan står redo i baren.

Att slippa behöva säga till dansande gäster är mycket välkommet.

– Det är positivt att tillståndet är borta så att folk kan röra på sig när det blir en riktigt bra låt. Jag tror folk kommer att ta tillfället i akt och fira genom att skaka loss vid bardisken, säger Cemo och skrattar.

Har fått säga till

Han tycker att det framåt småtimmarna har varit trevligt att gästerna rört lite på sig. Men då har han och personalen tvingats säga till eftersom baren inte har danstillstånd.

– Det händer ganska ofta tyvärr. Det är inte bara ungdomar som vill dansa, utan även äldre. Kommer det en bra Elvis Presley-låt vill man shejka lite. Det är så pinsamt att att man inte får röra på rumpan 2023.

Mer kärlek

Krogkedjan Baras har fem barer. Delägaren Anne-Lie Rubach tycker att det i branschen finns många förlegade krav och mottog därför glatt nyheten.

– Var annars i världen behövs ett tillstånd för att få dansa? För mig är dans ett uttryck för glädje. Det här visar att Sverige är på väg in i det kontinentala Europa där dans är ett uttryck för känslor.

– Nu behöver vi inte vara poliser. Jag lovar att det här kommer leda till mer glädje och kärlek.

Men lite får man vänta innan dansskorna åker på – lagändringen föreslås träda i kraft först den 1 juli 2023.