Efter att ha rest kors och tvärs från Mälarstrand till Nackareservatet och betat av en hög med böcker, tidningsartiklar och digitala söktjänster är boken "På plats i söderort" klar. Boken har 250 utpekade platser jämnt fördelade över söderorts fem stadsdelsområden.

– Det har hänt mycket i söderort, säger författaren Daniel Waluszewski.

Mitt i träffar honom på Årstafältet. I dag till stor del en byggarbetsplats som innehåller en konflikt om 174 miljoner kronor mellan Stockholms stad och en av entreprenörerna. Tvisten gäller avtalsbrott. Den 27 juli 1518 var konflikten desto blodigare.

Blodigt slag

Denna sommardag mötte den danska hären som slagit läger på Södermalm den svenska hären som kom tågande söderifrån i "slaget vid Brännkyrka".

Slaget vid Brännkyrka. På den nationalromantiska målningen av Johan Gustaf Sandeberg håller Gustav Vasa i banéret. Brännkyrka socken var tidigare ett område som sträckte sig över hela söderort och in i Nacka.

Slaget vid Brännkyrka. På den nationalromantiska målningen av Johan Gustaf Sandeberg håller Gustav Vasa i banéret. Brännkyrka socken var tidigare ett område som sträckte sig över hela söderort och in i Nacka.

Szilas/Wikimedia commons

Flera historiker menar att det var på Årstafältet trupperna drabbade samman, men platsen eller platserna är omtvistade, vilket Daniel Waluzewski också redogör för i sin guidebok. Med detta sagt satte han ned foten vid Årstafältet.

– Jag gillar de lokala händelserna som knyter an till större historiska skeenden. Och det är roligt att upptäcka saker i närområdet som du inte känt till, säger Daniel Waluzewski.

Nu är boken ingen vandring i svensk medeltidshistoria. Daniel Waluszewski blandar friskt mellan nutid, modern historia och äldre historia i olika ämnesområden.

Lady Gaga och bearnaisesås

Till exempel berättas om allt från motellet Gyllene Ratten vid trafikplats Bredäng, där Lasermannen jobbade med disk och som blev omskrivet för att ha tagit bearnaisesåsen till Sverige, till Lady Gagas besök vid toppstudion i Skärmarbrink och "Osthuset" i Gubbängen.

– Det är ju ingen doktorsavhandling. Mer en popularisering av lokalhistoria.

Boken har kartor och några illustrationer, men inga foton. Platser där spår eller saker finns kvar att se är markerade och den som är nyfiken får helt enkelt bege sig ut eller vid intresse forska vidare på egen hand.

– Jag har hört att en del använt mina tidigare böcker när de gjort utflykter, säger han.

Nya boken "På plats i söderort".

Nya boken "På plats i söderort".

Angie Gray

I slaget vid Brännkyrka drabbade danskarna som leddes av Kristian II, även kallad Kristian Tyrann, samman med svenskarna som leddes av Sten Sture den yngre. I den svenska hären fanns sannolikt Gustav Vasa som blev kung fem år senare. Svenskarna vann slaget men Kristian II kom tillbaka och 1520 genomfördes massavrättningarna vid Stockholms blodbad.

Även om slaget vid Brännkyrka inte satte stopp för danskarnas fälttåg i Sverige så var det del av ett större historiskt skeende, vilket intresserar författaren särskilt.

– Ett annat exempel är spionen i Aspudden som troligtvis var en mytoman. Det knyter an till kalla kriget.

Till vardags jobbar Waluszewski som opolitisk tjänsteman på regeringskansliet. Just nu med en utredning om elnät. Boken har han skrivit på fritiden. Det har blivit många timmar på morgnar innan resten av familjen vaknar.

– Kanske fortsätter jag med en bok om en annan del av Stockholm. Det vore i alla fall en naturlig fortsättning.