2011 startade det, efter ett motionskoncept som uppstod på Lidingö redan 1966.

– Jag växte upp på Lidingö och mina föräldrar var med och tävlade i motionspokalen där. Så det var efter den mallen som vi startade här, säger Eva Qvarnström, ordförande och grundare av motionspokalen i Ekerö.

Konceptet är 12 tävlingar under året, i 12 olika grenar. I varje deltävling utses en vinnare i damklassen och i herrklassen och vid årets slut räknas alla poäng ihop och en total vinnare i varje klass kan koras.

Precision vs kondition

– Det finns de som är jätteduktiga på precision men som aldrig hade vunnit löpning. Sen finns det såklart de som är duktiga på nästan allt och som är svåra att slå på totalen, men det hindrar inte oss andra. Konceptet är ganska prestigelöst, säger Eva Qvarnström.

31 januari kickar första tävlingen igång, med längskidor vid Maskbacken.

– Vi hoppas att det ska vara nog med snö, annars byter vi till något annat.

Och sedan rullar tävlingarna vidare, med allt från orientering och terränglöpning i Ekebyhov, till bordtennis i tennishallen och bowling och minigolf i Jungfrusund.

– Vi har tidigare haft simning, men först skulle Åkeshovs simhall renoveras och sedan var det pandemi, så vi bytte det mot frisbeegolf på Kärsön. Men det är inte alls otänkbart att vi lägger till simning igen nu när vi får ett badhus härute, säger Eva Qvarnström.

Året avslutas sedan på O'Learys i Jungfrusund med en darttävling innan prisutdelningen sker.

– Då kan fortfarande allting ändras. Darttävlingen kan vända på allt, så det är spännande in i det sista.

För att vara med behöver du vara över 35 år och bo på Mälaröarna. Medlemskapet kostar 300 kronor om året och då ingår de flesta tävlingar.

STARTARE. Eva Qvarnström startade Motionspokalen på Ekerö 2011 och är fortfarande ordförande.

STARTARE. Eva Qvarnström startade Motionspokalen på Ekerö 2011 och är fortfarande ordförande.

Privat