Redan denna lördag och söndag, 25-26 november, vankas traditionell julmarknad på Farsta gård.

Arrangören hoppas på bättre marknadsväder än i fjol, då en snösmocka med hårda vindar ställde till det rejält.

– Vi fick ställa in på söndagen och på lördagen var det heller inget roligt väder, minns Carina Nydén, föreståndare på Farsta gård.

På årets marknad medverkar 43 utställare, ute och inomhus.

– Det blir traditionellt hantverk och juliga saker som tomtar och kransar, säger Carina Nydén.

Julklappar till Ukraina

Helgen därpå, 2-3 december, är det Stora Sköndals tur.

– Den blir större än någonsin med över 50 utställare och underhållning och kul för hela familjen, säger Josephine Uppman, marknads- och kommunikationschef på Stiftelsen Stora Sköndal.

Blommor, hantverk, ponnyridning och julpyssel utlovas vid Kristinahuset och närliggande Växthuset. Klockan 12 på lördagen dyker Stora Sköndals kyrkokör upp och sjunger julsånger.

Precis som i fjol gör stiftelsens diakoniverksamhet en julklappsinsamling till barn i Ukraina. Klapparna ska vara inslagna och inte begagnade, inte för stora, och passa för barn i åldern 5-12 år.

Förra året samlades hela 1 200 klappar in.

Basar och skyltsöndag

Helgen 2-3 december händer det grejer även i Hökarängen. På lördagen är det julbasar på Martinskolan och dagen därpå skyltsöndag med öppna butiker i Hökarängens centrum.

– Kollektivet har julmatsmarknad utanför, tomtemor delar ut godispåsar på gågatan och kaféer och restauranger har glögg och julfika, berättar Anna Weilemar från Hökarängens företagarförening.