För att Järvaborna inte ska behöva ta sig hela vägen in till stan för att besöka Historiska museet, kommer nu Historiska museet i stället till Järvaborna.

Med start på tisdag 11 april och fram till söndag 16 april kommer personal och föremål från museet finnas på plats på Kista bibliotek, med olika aktiviteter för påsklovslediga barn och deras föräldrar.

– Det här är ett rätt nytt initiativ, vi behöver ta oss utanför våra egna murar. Vi finns ju till för hela Sverige, men alla måste ta sig till oss hela tiden. Det här är ett arbete för att komma bort lite från det, det ska bli väldigt roligt och vi hoppas att många vill komma, säger Siri Sandquist, pedagog på Historiska museet.

Projektet i Kista är det första i slaget museet gör.

– Fungerar det bra där planerar vi att göra liknande saker på andra platser i Stockholmsområdet, säger hon.

Siri Sandquist, museipedagog på Historiska museet och programansvarig Barn och Ungdom.

Siri Sandquist, museipedagog på Historiska museet och programansvarig Barn och Ungdom.

Privat

Saker från Järva

Under veckan kommer barnen bland annat få färglägga sina egna runstenar, lära sig skriva sitt namn med runskrift och pyssla. De kommer kunna lyssna på sagor och berättelser, flera tusen år gamla, om gudar och jättar som folk trodde på för länge, länge sedan.

– Det kommer vara arkeologiskt inspirerade pysselsaker, sagostund varje dag och annat spännande som gör att man kastas tillbaka till en helt annat tid, säger Siri Sandquist.

Man kommer även få titta och känna på saker som är flera tusen år gamla.

– Det är en upplevelse att få titta på faktiska arkeologiska föremål, historien kommer närmare och det blir mer personligt, mer levande på något sätt. En direktkontakt, säger Siri Sandquist.

Några av sakerna de kommer arbeta med kommer vara direkt relaterade till närområdet.

– Vi kommer arbeta med saker som hittats i Kista. Området Kista ligger i är det runstenstätaste landskapet i världen. Vi vill lära barnen mer om sin närmiljö, tanken är att de själva ska lära sig upptäcka spåren från fornlämningar omkring dem, när de är ute och går på Järvafältet, säger Siri Sandquist.