Tobias Von Weber, Brevik – Jag använder mig av det här garaget ibland och det står bilar där dag och natt. Så jag undrar var de tänker sig parkering då. Men om bilarna får stå någon annanstans istället låter det absolut som en bra idé med nya bostäder här, det skulle passa bra. Tycker du att området kring p-huset känns otryggt? – Nej, nte för mig som kille och kriminalvårdare med min längd och vikt. Jag känner mig inte otrygg någonstans på Lidingö. Men fler bostäder i Larsberg centrum låter bra.
Rósanna Róbertsdóttir
Visionen om att bygga tätare runt Baggeby, Käppala och Gåshaga är passé. Likaså tankarna om innerstadspuls i Lidingö centrum.
För Lidingös del ersätter en översiktsplan med slimmad byggpolitik den gamla.
– Tidigare tänkte man sig en allmän förtätning från Lidingö centrum till Larsberg. Nu ser det annorlunda ut, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).
Förslaget till den nya planen innehåller inga större överraskningar. Den beskriver de pågående byggprojekten i Högsätra och Rudboda. Även parkeringen utanför det gamla polishuset pekas ut, där planer på handel med bostäder på övre plan är i görningen.
– Lidingöborna kan tycka till om den allmänna inriktningen. Det kanske finns områden man vill se att vi jobbar med eller bevarar extra noga.
Oppositionen: ”Märkligt”
Området från Torsvik till Lidingö centrum har plockats bort som utvecklingsområde i den nya planen, något oppositionsrådet Daniel Larson (S) tycker är märkligt.
– Det är bullrigt och fult kring Torsviksdiket och längs Stockholmsvägen hade man kunnat göra något bättre, säger han.
Han är också skeptisk till att planen beskriver möjligheten att Lidingöbanan kan få ny dragning via Lidingö centrum – utan att man föreslår nya arbetsplatser eller bostäder som kunde uppmuntra Region Stockholm att investera i det.
Daniel Källenfors menar att möjligheten att Lidingöbanan dras om måste stå i planen, trots att han i nuläget inte ser att det händer.
– Annars kanske man hade byggt på ett sätt som omöjliggör att det sker, om möjligheten skulle visa sig.
Ni pekar inte ut Lidingö centrum eller Stockholmsvägen som utvecklingsområde?
– Om någon fastighetsägare vill bygga en till våning kan det diskuteras. Men jag tror inte att det finns en efterfrågan från Lidingöborna att göra området till en storstadsmiljö.
En översiktsplan
Alla kommuner måste ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen.
Planen ska spegla den politiska majoritetens uppfattning.
Den är inte bindande men ger vägledning för beslut om hur mark, vatten och bebyggelse ska användas, utvecklas och bevaras.
Översiktsplanen beslutas av kommunfullmäktige.
Källa: Boverket
Edvard Deutgen, Torsvik – Jag tycker att Lidingö centrum är fint och bra som det är. Jag är pappaledig och går här mycket, och det är mycket som händer, mycket folk och det jag behöver finns här. Fina parker och promenadstråk. En grej är Torsviksdiket, området vid tunneln uppe vid Torsvik. Det var snack om att de skulle täcka över det vilket hade varit trevligt. Det ser lite ut som ett industriområde. Men det kanske vore dyrt att göra.
Rósanna Róbertsdóttir
Lidingö centrum
Nu: De flesta hus i centrumet, som tog sin nuvarande form på 90-talet, har tre till fem våningar. På bottenplan affärer, kaféer och restauranger. På övre plan kontor och bostäder.
Framtiden: Ett mindre antal nya bostäder och lokaler kan byggas, främst på mark som redan är bebyggd. Parkeringssituationen ska förbättras. Bebyggelsen ska fortsatt vara småskalig. Raoul Wallenbergparken ska rustas och gång- och cykelmöjligheterna ses över. Om regionen vill dra Lidingöbanan via centrum är staden positiv.
Rudboda centrum.
Pekka Pääkkö
Rudboda centrum
Nu: Rudboda är ett bostadsområde som byggdes under 60- och 70-talet. Rudboda centrum består i dag av ett flerbostadshus, ett torg, Ica-butik, parkering och en lokal som tidigare rymt bland annat en förskola.
Framtiden: Nya radhus ska byggas. Det befintliga flerbostadshuset och verksamhetslokalen ska rivas för att ge plats åt dem. Ica-butiken får bygga ut. På torget ska det gå att bygga en mindre lokal, sittplatser och träd ska planteras.
Högsätra
Nu: I området finns en hel del bostäder, vårdverksamheter, idrotts- och fritidsaktiviteter med ishall, fotbollsplan, utegym, odlingslotter och ett promenadstråk bland annat. I närheten finns en förskola och en grundskola.
Framtiden: Cirka 160 bostäder ska byggas – varav runt 130 i flerbostadshus och 30 i radhus. Det före detta Lidingö sjukhus ska rivas och ersättas av en ny byggnad för vård. Lokaler för kafé och restaurang ska finnas på bottenvåningen i ett av flerbostadshusen. Det blir hus i klassisk stil, 20-talshus, och grönska ska integreras med innergårdar och träd längs gatorna bland annat. Högsätra idrottsområde ska också utvecklas med möjlighet till fler idrottshallar och mer utomhusaktivitet.
Brädgården och Båtbyggaren
Nu: Kvarteret Brädgården och båtbyggaren ligger vid inre Kyrkviken i närheten av Vallen. Sedan tidigt 1900-tal har olika typer av industri och verksamheter funnits här. Brädgården har använts som brädgård men har sedan dess sanerats. Båtbyggaren har varit en plats för båtbyggeri, båtvarv, snickeri och liknande aktiviteter under hela 1900-talet.
Framtiden: Bostäder ska byggas i området med villatomter kring ett litet torg. Radhustomter ska också byggas i området och närmast vattnet ska en mindre park ta plats. Stranden planläggs som allmän plats för att säkerställa att den fortsatt är tillgänglig för alla.
Här i Dalénum planerar man för en ny förskola.
Pekka Pääkkö
Dalénum
Nu: Under 2010-talet utvecklades det tidgare industriområdet till ett område med flerbostadshus, verksamheter och service.
Framtiden: Förutsättningarna för att bygga fler mindre byggnader, på mark som redan i dag är tagen i anspråk, utreds. En ny förskola planeras och man tittar på om det går att flytta ett befintligt värmeverk.
Lidingö brostrand.
Lidingö stad
Lidingö brostrand
Nu: Området har stått outnyttjat länge. Det har bland annat fungerat som arbetsområde för byggnadsmaterialet under arbetet med Lilla Lidingöbron.
Framtiden: Lidingö brostrand ska bli en ny entré till Lidingö och ett rekreationsområde med koppling till havet. Här föreslås vattenknuten verksamhet, restaurang eller kafé samt park och promenadstråk längs vattnet.
Tobias Von Weber, Brevik – Jag använder mig av det här garaget ibland och det står bilar där dag och natt. Så jag undrar var de tänker sig parkering då. Men om bilarna får stå någon annanstans istället låter det absolut som en bra idé med nya bostäder här, det skulle passa bra. Tycker du att området kring p-huset känns otryggt? – Nej, nte för mig som kille och kriminalvårdare med min längd och vikt. Jag känner mig inte otrygg någonstans på Lidingö. Men fler bostäder i Larsberg centrum låter bra.
Rósanna Róbertsdóttir
Larsbergs parkeringshus
Nu: Bostadsområdet Larsberg byggdes främst mellan 1965-73 och består av flerbostadshus. Numer finns också ett centrumhus med detaljhandel, skola och andra samhällsfunktioner i området. I den sydöstra delen av området finns ett parkeringsgarage som kan bidra till att platsen upplevs otrygg då den ger ett otrevligt intryck, skriver staden.
Framtiden: Där parkeringsgaraget står i dag ska förutsättningar för nya bostäder utredas. Det som byggs ska vara småskaligt och göra området mer attraktivt och tryggt.
Stockby verksamhetsområde
Nu: I dag har verksamheter inom film, bygghandel, bageri, förråd, återvinning med flera sina verkstäder i Stockby verksamhetsområde – ett område som växt fram successivt sedan 60-talet. Flera företag har hållit till i Stockby länge och det finns intresse från fler att etablera sig i området.
Framtiden: Verksamhetsområdet ska utökas för att fler företagare ska få tillgång till industrimark på Lidingö. De fastigheter som finns ska utvecklas och bli större. Industrimarken kan också komma att växa. Området blir större och mer synligt.
Visionsbild Björnbo. Översiktsbild med samlingssalen.
Illustration: BSK Arkitekter
Björnbo
Nu: Bostäder för äldre i flerbostadshus, radhus och kedjehus. Det finns en byggnad som innehåller gemensamma lokaler som fungerar som områdets huvudentré. Kring husen finns skog och parkmark.
Framtiden: Här blir det nya seniorbostäder i flerbostadshus. En ny samlingslokal för cirka 200 personer ska också byggas, i anslutning till den befintliga gemensamma byggnaden. En del av det som byggs kommer att byggas där det i dag finns parkering, bara lite naturmark ska tas i anspråk.