Visionen om att bygga tätare runt Baggeby, Käppala och Gåshaga är passé. Likaså tankarna om innerstadspuls i Lidingö centrum.

För Lidingös del ersätter en översiktsplan med slimmad byggpolitik den gamla.

– Tidigare tänkte man sig en allmän förtätning från Lidingö centrum till Larsberg. Nu ser det annorlunda ut, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M).

Förslaget till den nya planen innehåller inga större överraskningar. Den beskriver de pågående byggprojekten i Högsätra och Rudboda. Även parkeringen utanför det gamla polishuset pekas ut, där planer på handel med bostäder på övre plan är i görningen.

– Lidingöborna kan tycka till om den allmänna inriktningen. Det kanske finns områden man vill se att vi jobbar med eller bevarar extra noga.

Oppositionen: ”Märkligt”

Området från Torsvik till Lidingö centrum har plockats bort som utvecklingsområde i den nya planen, något oppositionsrådet Daniel Larson (S) tycker är märkligt.

– Det är bullrigt och fult kring Torsviksdiket och längs Stockholmsvägen hade man kunnat göra något bättre, säger han.

Han är också skeptisk till att planen beskriver möjligheten att Lidingöbanan kan få ny dragning via Lidingö centrum – utan att man föreslår nya arbetsplatser eller bostäder som kunde uppmuntra Region Stockholm att investera i det.

Daniel Källenfors menar att möjligheten att Lidingöbanan dras om måste stå i planen, trots att han i nuläget inte ser att det händer.

– Annars kanske man hade byggt på ett sätt som omöjliggör att det sker, om möjligheten skulle visa sig.

Ni pekar inte ut Lidingö centrum eller Stockholmsvägen som utvecklingsområde?

– Om någon fastighets­ägare vill bygga en till våning kan det diskuteras. Men jag tror inte att det finns en efterfrågan från Lidingöborna att göra området till en storstadsmiljö.