Det är i slutet av april nästa år som SAS startar en ny flyglinje mellan Göteborg och New York. Rutten går mellan Landvetter och Newark Liberty International Airport i New Jersey, 2 mil från Manhattan. Tanken är att ett nytt Airbus 321 Long Range-plan ska lyfta på varsin sida om Atlanten tre gånger i veckan.

Enligt statistik från SCB/Tillväxtverket var det drygt 119 000 gästnätter från USA i Göteborgsregionen mellan januari och oktober i år.

– En direktlinje till USA kommer göra Göteborg mer attraktivt som mötesstad. Det gör att vi kan hävda oss i konkurrensen med betydligt större städer för att få hit vetenskapliga möten som gynnar både akademin och näringslivet i Göteborg, säger Annika Hallman chef för Göteborg & Co Möten i ett pressmeddelande.

Det har inte funnits något direktflyg mellan USA och Göteborg sedan tidigt 1980-tal. År 2008 skulle en ny linje startas och biljettförsäljning var i full gång, men allt stoppades som följd av den globala finanskrisen.

Business Region Göteborg menar att näringslivet i Västsverige länge har önskat sig en direktlinje till USA. Anledningen är bland annat att det finns 200 amerikanskägda företag i Göteborgsregionen med sammanlagt 7 500 anställda, samtidigt som USA är regionens största exportmarknad. 

– Detta är en riktigt bra julklapp till Göteborg. New York har stått högst på vår och företagens önskelista under många år och förbättrar våra handelsmöjligheter med USA. Vi har inte haft en direktlinje till New York sedan tidiga 80-talet, säger Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.