Ett svagt swish bryter tystnaden nere vid bryggan när fiskelinan flyger iväg med den ljumma morgonvinden ut över Magelungen för att sen ljudlöst försvinna ner under ytan. Håller i spöet gör Krister Isaksson, en Farstabo med två passioner.

Den ena – att kasta ut, veva in och vänta på att en fisk ska hugga tag i draget – har han ägnat sig åt mer eller mindre sen barnsben.

Den andra – att trampa sig fram – har blivit en livsstil som tagit honom ut på grusvägar och stigar i Stockholm som han aldrig skulle ha sett annars.

40-talet fiskesjöar

Han är en frälst fiskecyklist, som gärna predikar för att fler ska rulla ut och upptäcka Stockholms fiskevatten.

– Det är enkelt att bara hoppa upp på cykeln och sticka iväg. Det behöver inte bli världens utflykt, utan jag kan snabbt komma ut och få den här friden och njuta av hur vackert det är, säger Krister Isaksson.

Just den här dagen står han vid Farstanäset, men valmöjligheterna för den som vill fiska i Stockholm är stora. För en femtiolapp kan man få ett sportfiskekort som gäller ett dygn och som öppnar för fiske i ett 40-tal sjöar i länet. Vill man fiska i Mälaren och Saltsjön krävs inte ens det.

– Det är utmärkta förutsättningar för fiske i Stockholm och det är en stor spännvidd på fiskearter, säger Krister Isaksson som helst drar upp abborre men oftast får gädda på kroken.

Frihet på cykeln

För att komma till sjöarna, som många gånger ligger en bra bit från kollektivtrafiken och bara nås på vägar som är igenbommade för bilister, är det antingen vandring eller cykling som gäller. Krister Isaksson förordar alltså det senare.

– För mig är cyklingen en enorm frihet. Jag kan komma långt på kort tid och så är det hållbart. Du slipper bilköer och parkeringskaos som uppstått vid många reservat under pandemin, säger han.

Packar i avloppsrör

På turen till Farstanäset kör han en rätt ordinär hoj, men den har en hemmasnickrad utrustning som sticker ut. Vid pakethållare har Krister fäst två kapade avloppsrör som han surrat fast vid cykeln med buntband. I rören står två fiskespön.

– När man fiskar från båt så är det så jävla hypat med utrustning och annat men det här ska inte vara komplicerat. Det räcker med ett spö, en beteslåda och en ryggsäck, säger Krister Isaksson.

Han uppskattar att det går att få tag i en nybörjarutrustning för 600–700 kronor.

Tar med familjen

Ofta åker han ut och fiskar ensam, men ibland hänger barnen, 9 och 12 år gamla, också med. Och även om de inte roas särskilt länge av att stå med ett spö, så funkar turerna fint som familjeutflykter.

– De brukar tröttna på fisket efter en kvart men alla gillar att vara naturen och grilla. Det är en fantastisk möjlighet att ta del av reservaten som vi har i Stockholm, säger han.