Göteborg

I Göteborg minskade anmälningarna om cykelstölder under fjolåret. Detta enligt en analys från försäkringsbolaget Dina Försäkringar, baserad på statistik från Brå, som har granskat situationen i de 20 största studentstäderna.

I nästan hälften av städerna ökade anmälningarna. Särskilt hårt drabbat är Örebro, där rapporterades 2 591 cykelstölder förra året, vilket motsvarar hela 1 639 anmälningar per 100 000 invånare.

Plats nummer 14

Göteborg hamnar längre ned på listan, på plats nummer 14, med 3 989 anmälda cykelstölder i fjol, vilket sett till befolkningsmängd motsvarar 668 anmälningar per 100 000 invånare. Året innan, 2022, anmäldes 4 365 stölder, 376 fler än i under 2023 motsvarande en minskning med 8,6 procent. 

I hela Västra Götalands län syntes också en minskning under fjolåret med minus 9 procent. 

– I studentstäder är det många som cyklar, och överfulla cykelställ lockar naturligtvis till sig cykeltjuvar, säger Mia Winberg, expert på hemförsäkringar hos Dina Försäkringar.

Säkra alltid din cykel

Hur ska man då göra för att få ha sin cykel i fred? 

Enligt Mia Winberg är ett vanligt misstag många begår att de inte låser fast sin cykel vid ett stadigt objekt. Genom att inte göra detta underlättar man direkt för tjuven, påpekar hon.

– Cyklar är lätta att bära med sig, så säkra alltid din cykel i något fast föremål, som exempelvis ett cykelställ. Både ram och hjul bör vara fastlåsta med bygellås eller låskätting som är godkänd av stöldskyddsföreningen. Detta gäller även om du förvarar din cykel i ett förråd, eftersom cykelstölder i samband med inbrott är vanliga. Om du har en elcykel bör du dessutom ta med det stöldbegärliga batteriet, säger Mia Winberg.