Ett jättelikt tyg böljar fram över golvet och bildar vita bulliga moln. På dem svävar cirkusartisten Jenny Soddu, iklädd knallrosa dräkt och guldkrona. Hon simmar, hjular och balanserar på ett ben, till synes utan markkontakt.

Ett av hennes attribut är en målarpensel.

– Jag är en penselprins! Under föreställningen ska vi måla fram hela alfabetet. Men det händer mycket på vägen innan vi är klara, säger Jenny Soddu.

Målarprinsen (Jenny Soddu) hamnar mitt bland molnen i ”Giraffens ABC”.

Målarprinsen (Jenny Soddu) hamnar mitt bland molnen i ”Giraffens ABC”.

Johannes Äng

Mitt i hälsar på i Färgfabriken då repetitionen av "Giraffens ABC" pågår för fullt. Bakom den står Kompani Giraff, som gästar konsthallen med sin cirkusföreställning den 15–16 februari och även senare i vår. På scenen målar två alfabetskonstnärer fram alla bokstäver, för en publik på 3-6 år.

– Det gör de på ett vilt och lekfullt sätt, samtidigt som det händer magiska saker. Penslar och burkar börjar flyga och målade porträtt kliver ut ur ramarna och börjar leva, berättar regissören Viktoria Dalborg.

Regissören Viktoria Dalborg och scenografen Sus Soddu vill ge barn och unga föreställningar av hög kvalitet.

Regissören Viktoria Dalborg och scenografen Sus Soddu vill ge barn och unga föreställningar av hög kvalitet.

Johannes Äng

Konstnärlig upplevelse

Tanken är att väcka barnens lust till alfabetet – och att ge dem en konstnärlig upplevelse i en föreställning som rymmer både akrobatik, jonglering, magiska händelser och nykomponerad musik.

– Vi vill tänja på gränserna för vad som är möjligt och ge barn och unga föreställningar av högsta konstnärliga kvalitet. Vi har långa repetitionsprocesser, säger Viktoria Dalborg.

Byter dräkter ofta

Färgfabriken ligger bra till för Kompani Giraff, som har sina baser i Aspudden och i Beckershuset, ett par minuters promenad härifrån. Föreställningen man ger här ingår i Cirkusmania – en festival för cirkus och scenkonst som pågår runt om i Stockholms län den 9–20 februari.

– Men tanken är att vi ska spela Giraffens ABC även senare i vår. Konstnärstemat i föreställningen passar ju bra i en konsthall, säger Viktoria Dalborg som fattat tycke för takvåningen där ljuset flödar in genom stora fönster.

Det blir många klädbyten under föreställningen, bland annat till en knallblå päls och till en kortspelsdräkt.

Det blir många klädbyten under föreställningen, bland annat till en knallblå päls och till en kortspelsdräkt.

Johannes Äng

I Giraffens ABC delar Jenny Soddu scenen med Petter Wadsten. De båda byter scenkläder ett antal gånger under den 35 minuter långa föreställningen. En vit svan, en knallblå päls och en kortspelsdräkt hänger på väggen och skvallrar om de skepnader de ska anta.

– Jag börjar föreställningen i en nedfärgad overall, så jag är kladdig från början, skojar Jenny Soddu.

"Viktig föreställning"

Hon hoppas att föreställningen ger barn som tycker att bokstäver är krångliga en lekfull ingång till alfabetet. Själv känner hon att hon gör något viktigt på scenen.

– Jag har alltid varit fysisk, atletisk och kreativ men tyckte att det var svårt att läsa och skriva när jag var liten. Jag hade gärna sett en sådan här föreställning då. Det hade varit bra för mig!