– Vi är inte nöjda med hur det hanterats. Dels har de inte utrett jävsfrågan tillräckligt mycket och dels har de inte tagit med allt underlag vi skickat, säger en representant för facket i Österåker.

Kommunen, som utrett fallet, anser att chefen visserligen var jävig när hen anställde sin partner, men felet anses av kommunen varit ringa och inte brottsligt.

I övrigt ser kommunen inga fel, även om man medger att chefens bekanta fått löner ”i det övre spannet”.

Facket å sin sida menar att chefen kan ha gjort sig skyldig till tjänstefel, trolöshet mot huvudman och bedrägeri.

Detta eftersom hen anställde sin partner och bekanta och gav dessa högre lön än andra anställda med, enligt facket, betydligt färre arbetsuppgifter. 

Facket menar också att chefens bekanta tagit betalt för tid de inte ens arbetat.

Inte brottsligt

– Jag tänker att utredningarna har visat att jag inte gjort något fel. Men att i jävsfrågan blev det inte rätt, säger chefen och säger att det är första gången hen råkar ut för den här typen av anklagelser.

Borde du inte anat innan att detta kunde bedömas som jäv?

 – Det är självklart att jag borde ha tänkt på det, då hade det inte hänt.

Har du favoriserat din partner och de tidigare kolleger du anlitat?

– Nej det har jag ju inte gjort. Tittar man på ett löneläge så är det inget konstigt. Det går inte att jämföra olika befattningar.

Anställd igen

Chefens partner är numera tillfälligt anställd på heltid, men den här gången inte av chefen själv utan av Österåkers kommundirektör Staffan Erlandsson.

I mejl till Mitt i avböjer Staffan Erlandsson att kommentera ärendet eftersom det rör sig om ett enskilt fall. 

Däremot skriver han att det generellt ”är jättebra att medarbetare påtalar fel och oegentligheter de upplever i den kommunala verksamheten”.

”Vi har förståelse för att alla kanske inte blir nöjda efter en utredning eller med de åtgärder som presenteras och är då givetvis öppna för fortsatta dialoger om så är fallet”.