I och med att efterfrågan på kontanter minskat och allt fler väljer digitala betalningsmedel har många uttagsautomater stängt ner de senaste åren.

Bland annat Bankomat AB har blivit av med ett par placeringar i innerstan. Men nu ser de att det finns ett ökat behov av automater och söker därför efter nya lokaler.

– Vi letar lokal på Södermalm, på Kungsholmen och i Vasastan. Vi hoppas på att etablera en automat i dessa tre stadsdelar, säger Jenny Danielsson, kommunikationsansvarig på Bankomat AB.

"Helt hopplöst"

För Stockholm skulle det betyda tre eventuellt fyra nya automater – om allt går som det ska. På Södermalm har Bankomat fått in en del intressanta lokaler som de kommer titta vidare på. Men i Vasastan är utbudet magert.

– Vi har under en längre tid letat lokal i Vasastan utan resultat, och det är ett fortsatt prioriterat område för oss, säger Jenny Danielsson.

Rosanna Färnman bor i Vasastan.

– Det är helt hopplöst. Man får leta på kartor efter bankomater ibland men jättemånga har försvunnit. Eller så kommer man fram till en och så fungerar den ändå inte. Jag tror jag känner till en bankomat i hela Vasastan, säger hon.

Rosanna Färnman.

Rosanna Färnman.

Tom M Kronestedt

Det gör henne däremot inte så mycket då hon sällan är i behov av kontanter.

– Men jag hade nog haft det på mig om fler ställen tog emot det.

Beroende av digitala världen

Men för andra är kontanter ett måste. Förmiddagssolen skiner över Odenplan och mitt på torget sitter Lena Hartzell. Hon har alltid en hundralapp i plånboken.

– Kontanter ska man ha i plånboken. Det kan ju vara så att man inte alltid kan betala med sitt kort. Det kan vara stopp på internet. Man blir så beroende av den digitala världen, säger hon.

Lena Hartzell.

Lena Hartzell.

Tom M Kronestedt

Hon hade tidigare två bankomater i närheten av sitt hem på Södermalm men de är båda borta nu.

– Jag tycker att det vore bra om det fanns fler bankomater. Nu finns det till exempel ingen här vid Odenplan heller. Jag var här och skulle ta ut pengar för ett tag sedan, då var den borta.

Ökad krismedvetenhet

En Sifoundersökning beställd av Bankomat AB visar att drygt fyra av tio svenskar, 43 procent, har kontanter med sig i plånboken. Det är en ökning med sex procentenheter jämfört med 2021, och en nästan lika stor andel som strax efter Rysslands invasion av Ukraina.

– Omvärldshändelser samt en ökad krismedvetenhet har påverkat svenskarna förhållande till kontanter men det är inte självklart att det leder till ihållande beteendeförändringar. I det sammanhanget är det intressant att fler svenskar väljer att bära med sig kontanter även ett år efter krigets utbrott, säger Jenny Danielsson på Bankomat.

Att kriget ökade människors medvetenhet om att ha kontanter på sig i beredskapssyfte kan Lena Hartzell förstå. Hon har själv gått de i tankarna.

Mikael Risberg.

Mikael Risberg.

Tom M Kronestedt

Dyrt för affärsägare

Mikael Risberg å andra sidan har, precis som Rosanna Färnman, inga kontanter i sin plånbok.

– Vad behöver man det till? En ökad krismedvetenhet finns såklart. Men samtidigt undrar jag vad man skulle ha kontanterna till. Vilka tar ens emot kontanter idag?

Han har själv haft en affär och menar att affärsägare helst inte vill ha kontanter.

– Det är för dyrt att hantera det så man får nog börja i rätt ände först, säger han.