41-åriga Caroline Söderström har scenen som arbetsplats. Skiftar i roller och karaktärer. Oavsett om det handlar om någon pjäs på Göteborgs stadsteater eller för någon tv- eller filmproduktion. Nu är hon aktuell som Lenny Bruces hustru Honey i Stadsteaterns stora satsning "En död komikers liv – en saga om Lenny Bruce".

Inte orolig

Som Lenny Bruce ses Claes Malmberg, en skådespelare som tar plats på scen.

– Claes är en folkkär person och en generös skådespelare, säger hon som inte är orolig för att hennes roll som Honey inte ska få utrymme.

– Att supporta någon på scen är ju inte heller ovanligt inom teatern. Men jag tycker också att hon får bli en egen person. Hon är inblandad i storyn om hans framgång och fall.

Inte heller är hon orolig för att Claes Malmberg, på sedvanligt Claes Malmbergvis, hamnar utanför manus.

– I rollen finns ju det ju plats att vända sig mot publiken.

Jätteuppsättning

Lenny Bruce var satirikern och ståuppkomikern som häcklad allt och alla i USA under 50- och 60-talen. Han var en av dem som satta standarden för den ståupphumor vi har idag. Men som med sina svidande svarta skämt hamnade i klammeri med rättvisan. Han brände sitt ljus i två ändar och avled blott 40 år gammal efter en intensiv karriär.

Scenaktuell. Caroline Söderström spelar rollen som Lenny Bruces hustru Honey i Stadsteaterns stora uppsättning om den amerikanske komikern.

Scenaktuell. Caroline Söderström spelar rollen som Lenny Bruces hustru Honey i Stadsteaterns stora uppsättning om den amerikanske komikern.

KAI MARTIN

Stadsteaterns Fredrik Evers har inte bara skrivit manus utan regisserar också föreställningen, som även innehåller texter av Lenny Bruce.

– Det är ju en urpremiär. En jätteuppsättning med dans, musik… jag har lärt mig mycket nytt, är ingen musikalartist. Men mycket hänger på det i den här föreställningen. Att jobba med koreografen Ambra Succi har varit skithäftigt. Hon är hård, men rättvis, säger Caroline Söderström.

– Generellt måste man ha en grundfysik för jobbet som skådespelare. Man använder mer muskler än vad man tror. Men helt ärligt har jag inte tid för träning och är mer periodare. Så under jobbet med den här föreställningen har jag haft träningsvärk och sträckt en lårmuskel, säger hon som berättar att man har haft en längre repperiod än normalt för den krävande uppsättningen.

Håller låg profil

Caroline Söderström trivs i rampljuset. Men utanför scenen håller hon en desto mindre profil.

– Nej, jag är inte superintresserad av att synas, erkänner hon.

Så vem är du när du kommer hem?

– Då är jag mamma till mina barn på 3 och 5 år, får ställa mig och laga mat. Det är den enkla tiden där man i alla fall få gå på toa i fred.