Området Kista äng i norra Kista håller snabbt på att förvandlas från att bara vara just en äng, till att bli en helt ny stadsdel med 1 600 bostäder, studentbostäder, lokaler, skolor, parker och torg.

Ett av flerbostadsprojekten, Hestur, har kunnat byggas extra klimatsmart, visar nu nya forskningsresultat från Mistra Carbon Exit-program.

Man har kunnat uppföra bygget med ett 36 procent lägre klimatavtryck än jämförbara projekt. Detta har uppnåtts genom att använda klimatförbättrad prefabricerad betong, konstruktionsoptimering och medvetna produktval, enligt byggaktören Byggvesta.

Visionsbild på Hestur i Kista äng, som byggts extra klimatsmart.

Visionsbild på Hestur i Kista äng, som byggts extra klimatsmart.

Kod Arkitekter, visionsbild

"Stora vinster"

Ida Karlsson, forskare och doktorand inom Mistra Carbon Exit-programmet, har följt byggprojektet och gjort beräkningarna som visar hur stora skillnaderna har blivit jämfört med mer traditionella byggmetoder.

– Hestur är ett tydligt exempel på att det är möjligt att bygga med ett lägre klimatavtryck redan idag. Projektgruppen satte gemensamma mål tidigt i projektet och visar att fokuset på resurseffektivitet leder till stora vinster i såväl klimatavtryck som ekonomi, säger hon i ett pressmeddelande.