Detaljplanen för flerbostadshus i Amaryllisparken är en av de mest omstridda i kommunen. Turerna har varit många och än är inte striden mot planera över.

De klubbades av kommunfullmäktige i augusti 2022, trots flera års ihärdigt arbete och protester av gruppen Tillsammans för Amaryllisparken. Beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen av 27 parter och i december samma år kom domen: detaljplanen upphävs.

Men efter överklagande av Tyresö kommun så revs domen upp av mark- och miljööverdomstolen på grund av ett formaliafel, och skickades tillbaka till första instans.

Den 11 mars i år kom den nya domen men den här gången var beslutet inte detsamma. Domstolen avslår alla överklaganden och detaljplanen gäller.

Initiativtagaren från Tillsammans för Amaryllisparken, Denise Persson, beklagar beslutet men menar att de inte har gett upp. De ser chanserna att ärendet tas upp av högre instans som goda.

Flera hus i området Lindalen, där Amaryllisparken ligger, har likadana skyltar. I överklagan menar de boende bland annat att husen är för höga, att möjligheter till rekreation förstörs och att viktiga naturvärden går förlorade.

Flera hus i området Lindalen, där Amaryllisparken ligger, har likadana skyltar. I överklagan menar de boende bland annat att husen är för höga, att möjligheter till rekreation förstörs och att viktiga naturvärden går förlorade.

Pekka Pääkkö

– Vi kommer naturligtvis att överklaga då kommunen helt har frångått artskyddsförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv. Man blir mållös, men vi hyser gott hopp. Det är helt orimligt att det skulle byggas här.

Åtta fladdermusarter finns

Enligt Mats Lindblom (L), ordförande i stadsbyggnadsutskottet, har inget parti ändrat ståndpunkt sedan detaljplanen antogs. Han räknar med att den kommer överklagas igen.

– Sen får vi se om de får prövningsrätt. Det här är inte klart förrän det är klart.

En punkt som togs upp i de boendes överklagan är att exploatering i parken skulle medföra en betydande miljöpåverkan, bland annat för de fladdermöss som rör sig i parken.

I den senaste domen står det att Sweco, på uppdrag av kommunen, har utfört en fladdermusinventering. Men i rapporten från Sweco står det att ingen inventering gjordes, endast en utredning av förutsättningar för fladdermöss i området.

Då Denise Persson jobbar med fladdermöss och är forskningsassistent har hon gjort en egen fladdermusinventering, enligt praxis med utrustning och ljudanalyser, som sedan har faktagranskats av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Resultatet visar att det finns åtta fladdermusarter i området. Alla klassas som värda att skydda och två är rödlistade. Rapporten har skickats till länsstyrelsen, kommunen och domstolen.

– Den fria bevisprövningen verkar inte ha gällt rörande fladdermusrapporten jag lagt fram. Det finns dessutom rödlistade talltickor, gamla träd, insekter och det är Lindalens sista grönområde. Det är dystert, säger hon.

Efter alla turer har de engagerade i Tillsammans för Amaryllisparken helt tappat tilltron till kommunen.

– Det är jättesorgligt hur de har agerat i allt det här, de har kört över sakägarna och inte lyssnat. Det är tråkigt att medborgardialogen enbart hålls för att kunna bocka av det på en checklista, säger Denise Persson.

Mats Lindblom (L) är medveten om att inte alla är för exploatering i Amaryllisparken.

Mats Lindblom (L) är medveten om att inte alla är för exploatering i Amaryllisparken.

Malin Lövkvist

Mats Lindblom menar att medborgardialogen inte riktigt blev som de hade tänkt sig i och med pandemin, men att det har funnits möjlighet för medborgarna att komma till tals.

Har ni lyssnat på medborgarna?

– Jag vet att det finns de som inte är nöjda, men det finns också de som tycker att de har blivit lyssnade på. Vi har bland annat tagit till oss vad för typ av aktiviteter som kan komma att skapas i parken.