SVT:s "Luciamorgon" har en gedigen historia. 1956 var första gången programmet sändes i tv och sedan dess har det förinspelade luciatåget spridit julstämning tidigt på morgonen den 13 december.

I år medverkar elever från Brunnsbos Musikklasser i programmet för första gången.

– Våra körer har varit med i andra SVT-produktioner tidigare, men aldrig "Luciamorgon". Det känns fantastiskt roligt och hedersamt, säger Kicki Rosén Bejstam, musikansvarig på skolan.

Inspelningen skedde för några veckor sedan vid Gräfsnäs slottsruin utanför Alingsås.

Från Brunnsbos Musikklasser deltar elever från årskurs 8 och 9, Flickkören och Herrkören. Lucia är niondeklassaren Clara Dahl.

Har en miljonpublik

Totalt är det cirka 2,5 miljoner svenskar som startar sin morgon med "Luciamorgon".

– Ja, det är många som har det som tradition. Det betyder väldigt mycket för eleverna att få sjunga för svenska folket och förhoppningsvis sprida lite ljus och hopp i detta mörka läge – både i världen och årstidsmässigt, säger Kicki Rosén Bejstam och fortsätter:

– För skolans del är det så klart en bra marknadsföring att få visa upp våra duktiga elever. Väljer man att söka till Brunnsbo får man en bra musikalisk grund att stå på för fortsatt musicerande på hög nivå.

Inspelning. Gräfsnäs slottsruin vid sjön Anten i Alingsås kommun agerar kuliss i årets "Luciamorgon".

Inspelning. Gräfsnäs slottsruin vid sjön Anten i Alingsås kommun agerar kuliss i årets "Luciamorgon".

Birk Öhlund /Warner Bros

Just nu är det möjligt för elever i tredje klass att söka till Brunnsbos Musikklasser. Ansökan stänger den 9 januari.

– Man behöver bra gehör, men det krävs inte alltid så mycket erfarenhet för att bli antagen. Eleverna får en bred musikalisk utbildning hos oss. De sjunger i princip varje dag och vi gör cirka 80 framträdanden varje år.

"Kommer sitta bänkade"

December och särskilt Luciamorgonen är en fullbokad tid för musikeleverna. Av den anledningen kommer de kolla på tv-programmet i efterhand.

– Ja, på morgonen kommer de vara ute på företag och lussa. Men resten av skolan kommer att sitta bänkade, säger Kicki Rosén Bejstam.