The Jesus and Mary Chain

Med sin första minst sagt kakofoniska singel Upside Down från 1984 brakade de misantropiska arbetarklassbröderna Jim och William Reid från East Kilbride strax söder om Glasgow in i ett musikklimat kännetecknat av mestadels superslick synth- och radiopop. Upside Down var en av de låtar som gjorde det möjligt för indierocken att äntra en ny kompromisslös fas och den banade även väg för amerikanska själsfränder i stil med Sonic Youth och Dinosaur Jr. I år firar The Jesus and Mary Chain 40 år tillsammans och beger sig ut på turné med ett efterlängtat stopp på Pustervik i Göteborg. 

Plats: Pustervik, Järntorgsgatan 12, onsdag 3 mars, dörrarna öppnar kl. 18.00.

Steget – snart på Yaki-Da.

Steget – snart på Yaki-Da.

Emma Weber

Steget

På fjärde våningen på nattklubben och restaurangen Yaki-Da återfinns en intim livescen där klubben Yaki Sessions styr upp exklusiva livespelningar några väl valda fredagar om året. Nu har turen kommit till Göteborgs kanske mysigaste popduo – Steget. Duon har sålt ut på Pustervik och Stora Teatern och du har säkert hört dem i olika tv-program med hitlåten Sådan som du och deras tolkning av Ebba Gröns Flyktsoda. I våras släppte Steget sitt hyllade tredje album Ösregn & Kärlek. Nu är de tillbaka, live på scen!

Plats: Yaki-Da, Storgatan 47, fredag 29 mars, kl.17.00–04.00.

Star Wars: Return of the Jedi Live in Concert – snart på Scandinavium.

Star Wars: Return of the Jedi Live in Concert – snart på Scandinavium.

Pressbild

Star Wars: Return of the Jedi Live in Concert

För första gången i Sverige visas nu succén Star Wars: Return of the Jedi Live in Concert! Stockholm Concert Orchestra grundades 2005 för att möta en växande efterfrågan på levande musik framförd av en mångsidig och flexibel orkester. I denna visning av Jedins Återkomst kan du se filmen framföras på stor vit duk samtidigt som orkestern framför filmmusiken live av en stor och mäktig symfoniorkester. Filmupplevelsen blir något alldeles extra i denna form av framförande. Filmen visas på originalspråk med svensk textning. Orkestern dirigeras av Julian Bigg. Åldersgräns: 11 år, 7 år i vuxens sällskap.

Plats: Scandinavium, torsdag 4 april, kl. 19.00.

Brandee Younger – snart på Nefertiti med en intim spelning.

Brandee Younger – snart på Nefertiti med en intim spelning.

Pressbild

Brandee Younger

Den flerfaldigt Grammy-nominerade harpisten och kompositören Brandee Younger gör en intim spelning på Nefertiti. Younger, som har blivit känd som den samtida jazzharpans ledande röst, fortsätter att bryta ny mark inom musikvärlden. Förra året blev hon den första svarta kvinnliga soloartisten att Grammy-nomineras för ”best instrumental composition” med sin låt Beautiful is Black. Youngers musik är en dynamisk blandning av västerländsk klassisk musik, soul, funk, hiphop och bop, vilket för vidare arvet från legendariska harpister och kompositörer som Alice Coltrane och Dorothy Asby.

Plats: Nefertiti, Hvitfeldtsplatsen 6, torsdag 4 april, insläpp från kl. 18.00.

Bob Hansson och Backlura – vänlig poesi och jazzmusik, snart på Aftonstjärnan.

Bob Hansson och Backlura – vänlig poesi och jazzmusik, snart på Aftonstjärnan.

Pressbild

  

Bob Hansson + Backlura

En av Sveriges mest hyllade poeter, Bob Hansson, går samman med jazzmusikern Tobias Wiklund för att skapa ett unikt musikaliskt universum tillsammans med bandet Backlura. Konserten erbjuder en upplevelse där det talade ordet integreras som en naturlig del av musikens samspel, improvisation och lyhördhet. Ett möte mellan två konstformer som skapar något helt nytt. Välkommen på en resa där konstnärskapet blomstrar i varje ton och ord.

Plats: Aftonstjärnan, Plåtslagaregatan 2, lördag 6 april kl. 19.00–21.00.