Göteborg

Det var sommaren 2020. Från världens alla hörn kom rapporter om hur det nya coronaviruset spreds allt snabbare och dödssiffrorna steg för varje minut. Restriktioner och isolering fick många att tänka om och hitta nya sätt att kunna fortsätta sina liv så normalt som möjligt.

Intill en liten sjö hade Jessica Jonasson och Marcus Werner ställt upp sin nybyggda van. Där spenderade de veckan som coronasmittade, men samtidigt uppkopplade på sina jobb.

De var inte ensamma om att under pandemin upptäcka det billiga, enkla, hållbara och flexibla sättet att leva och semestra på.

Prestigelös kultur

Communityt Vanlife Sverige startade sin facebookgrupp 2017 och har idag över 22 000 medlemmar, varav majoriteten tillkom under coronaåren.

Möjligheten att kunna jobba platsoberoende, som många fick möjlighet till under restriktionerna, har också öppnat upp för ett flexiblare arbetsliv.

Till skillnad från husbils- eller husvagnsägande ses vanåkandet ofta som en hel livsstil, snarare än ett sätt att semestra på under sommarledigheten. Skillnaden är också att man inte tar in på campingar utan fricampar, gärna intill sjöar och hav.  

– Vanlife-kulturen är väldigt prestigelös. När man träffas ute så pratar man inte om utrustning, märke och modell, utan man är mest intresserad av hur man optimerat den lilla ytan. Ofta åker man hem med en massa nya idéer och bygger om, säger Jessica Jonasson.

Blev kära under bygget

Hon menar att det handlar om en längtan efter frihet och enkelhet, men även om att uppleva naturens storhet, fast med små medel.

– Det är också fint att lära barnen det här sättet att leva och umgås på. De får upp ögonen för en alternativ livsstil.

När hon och Marcus Werner vintern 2020 gick ihop och köpte den gamla brödbilen från en bagare i Kortedala var de fortfarande bara vänner. På en parkeringsplats – bland brädor, sågspån och isolering – växte sedan kärleken fram.

– Vi var bara två friluftsidioter som ville samma sak och råkade ha väldigt många barn. Och sedan när vi byggde vanen så var det så jäkla roligt så vi blev ihop helt enkelt, säger Jessica och Marcus tillägger:

– Alla våra sex barn har varit med och burit isolering, borrat, sågat, snickrat, tvättat tak. Att de tillsammans varit delaktiga i att skapa den här sommarstugan på hjul har gjort att vi vuxit ihop som familj.

Planerar inte

När de packat in sig i vanen vet de nästan aldrig på förhand var de kommer att hamna. Ibland bestämmer de sig bara för ett väderstreck och ibland pekar de ut en sjö på kartan för att sedan försöka att hitta en väg dit. Väl framme vid en plats är det några parametrar som helst ska stämma:

– Det ska vara precis lagom avstånd till vatten, att man kan öppna dörrarna åt rätt håll, gärna solnedgång och lagom lä så att man kan göra upp en eld, berättar Jessica Jonasson.

Med vanen har de bland annat upplevt Amsterdam, Norge, Gotland och i fjol tog de sig runt sjön Siljan i Dalarna. När alla barnen är med har de en följebil med tält för att få plats.

Skeppa vanen till Island

– När vi åker ut på helgerna blir det ofta ungefär en timma hemifrån, men ibland bara 15 minuter. När vi åker nära där vi bor säger vi att det är vår trädgård eftersom vi bor i lägenhet och inte har någon egen, säger Marcus Werner.

Nu laddar de för ännu en sommar i vanen där jakten på fantastisk natur är målet. I framtiden drömmer de om att göra ännu längre resor.

– Vi vill gärna ner i Europa och även till Island med vattenfall och lavastränder. Vi har redan börjat kolla på vad det skulle kosta att skeppa dit vanen, för vi vill ju åka i vår egen.