Det har brunnit sedan 18 december. Nu räknar brandkåren att entreprenörernas maskiner som jobbat med att täcka den brinnande avfallshögen vara färdiga med att lämna Kagghamra på fredag.

Framöver kommer brandkåren informera både markägare och konkursförvaltaren för bolaget som haft avfallsverksamheten i Kagghamra om vad som gjorts.

– Vi kommer också att informera om de risker som kvarstår. När något brunnit bildas nya ämnen som kan vara miljöfarliga och det är fortfarande risk för lakvatten från högen när det regnar eller snö smälter, säger Max Ekberg.

Hur ska de fortsätta?

– Bedriver man sådan här verksamhet så ska man känna till risker och hur man hanterar detta. Det är upp till markägare och konkursförvaltare att fördela det arbetet, säger Max Ekberg.

"Snabb effekt"

Boende i närområdet gläds över den minskade rökutvecklingen. En av dem är Fredrik Möller som bor i Hästhagen.

– Det blev en ganska snabb effekt efter att täckningsarbetet påbörjades, säger han.

Samtidigt efterlyser han svar på frågor boende ställt sedan länge. Det gäller bland annat hur kommunens tillsyn av Kagghamra sett ut sedan 2016.

– Hur ser planen ut för att få bort högarna? Kommunen har svarat att de ska utkräva skadestånd. Men när kommer högen vara borta? Den är inbakad nu men innehåller fortfarande miljögifter som påverkar mark och vatten. Vidare undrar vi vilka som ska göra en extern granskning av kommunens hantering av Kagghamra och vilka som ska formulera deras uppdrag. Detta bör inte göras av någon som är part i detta fall, säger han.