Året var 2021.

Köparen fick ett lånelöfte om pengar till en nyproducerad bostad i Bromma som kostade knappt 4,4 miljoner kronor.

Därefter blev köparen långtidssjukskriven. Lånelöftet löpte ut men byggbolaget lät inte köparen frånträda avtalet.

– Jag fortsätter att ligga på byggbolaget och förklarar att jag kan inte få loss fyra miljoner som lägenheten kostar. Det är inte många människor som bara sitter på fyra miljoner och jag är en av dem, säger köparen.

Förstod du vad du förband dig till köpet när du skrev under?

– Jag var fullt frisk då och jobbade heltid, det fanns inte på min horisont att jag skulle bli sjukskriven, det fanns inget som tydde på att jag skulle hamna där jag är. 

"Marknaden är död"

För köparen återstår i dag att sälja bostaden för att ha råd att betala köpeskillingen till byggbolaget. Eller att bli stämd av byggbolaget.

– Men marknaden är död, det är ingen som är intresserad av att betala det här priset som jag ska betala Besqab (byggbolaget). Däremot har jag fått ett bud som ligger på en halv miljon under.

För köparen kan det innebära personlig konkurs.

– Nu lutar allt mot att sälja med en halv miljon i förlust och jag får ta blancolån med en ränta som jag inte har råd att betala.

Inte ensam

Annina H Persson, professor i fastighetsjuridik, säger att sedan köparen skrev på det här avtalet har ändringar gjorts i bostadsrättslagen som kan göra det möjligt att komma ifrån avtal av det här slaget. 

– Det står vilken information man ska få när man skriver sådana här avtal. Man ska få information om bostadsrättsföreningens ekonomi, ekonomiska risker, privatekonomiska risker som är förknippade med avtalet, etcetera, säger Annina H Persson.

Annina H Persson konstaterar att den här köparen inte är ensam om att ha hamnat i en ekonomisk rävsax.

– Vi har sett ett antal personer som har tagit större krediter än vad de faktiskt klarar av och sedan har blivit sittande med Svartepetter på hand. Här är det viktigt att bostadsrättsföreningen informerar klart och begripligt om vad som händer om köparen exempelvis inte får ett lån.

Trygg med processen

Anna Slåtteby, chef för försäljning och kunderbjudande på bostadsutvecklaren Besqab som säljer den här aktuella bostaden, säger att Besqab gör en bedömning från fall till fall om de ska gå med på att bryta ett avtal men vill inte ge exempel.

Högre inflation och högre räntor än för två år sedan förändrar inte Besqabs syn på de här avtalen, enligt Anna Slåtteby.

Här Besqab något ansvar för den här köparens situation?

– Jag känner mig väldigt trygg med den köpprocess som vi har, säger Anna Slåtteby och tillägger att det väl alltid finns saker som man kan göra bättre.

Har ni något råd till köparen?

– Att höra av sig till oss igen så att vi har en chans att hjälpa till. Ett problem kan ofta lösas på flera olika sätt, så absolut, säger Anna Slåtteby.