Roger Billefält på Grävelsta gård är inte den som hetsar upp sig i onödan. Det kom trots allt 20 millimeter regn i maj. Vårvetet har kommit upp som det ska. Och det fanns lite fukt i marken sen tidigare.

– Men man börjar oroa sig lite. Grönfodret växer inget vidare, det har stannat, säger han.

Grönfoder, eller vall som det också kallas, kan vara hö, klöver och ärtväxter som djuren äter. Normalt blir det tre skördar en säsong. De kan torkas eller bli ensilage och lagras för att bli djurfoder under kommande år.

I går slog han sin första vall.

Öppnar ängsmark

 – Det vart halv skörd på första vallen. Höet ska jag slå i helgen, det ser ut att bli samma sak. Jag får vänta och se om jag kan få en andra skörd. Kommer det regn, då blir det skörd. Annars får man försöka få tag i det någonstans

Nu önskar han sig molnigt och svalt väder med strilande regn så att växterna kan ta upp nederbörden.

– Om vi inte får regn blir det problem. 2018 fick vi hanka oss fram med ärthalm som korna knappt ville äta. Då var det kris i hela Sverige, säger Roger Billefält.

I år har han förberett sig genom att öppna ängsmark som inte betats på 40 år och så lusern till foder. Den har djupa rötter och är torktålig men samtidigt för grov för att hans får ska kunna smälta den.

Dåligt med hetta

För Johan Lindgren på Backa gård i Kårsta har spannmålet han sått klarat sig hittills.

– Men det är inte bra med höga temperaturer. Vi har ovanligt mycket grundvatten, men det hjälper inte om det blir så varmt.

Han har kvar vall sedan i fjol som räcker månaden ut. Sedan får han börja ta av årets första skörd, som blev något mindre än normalt.

– Men jag har köpt lite balar och kraftfoder med mycket fiber i. Vi insåg redan i november att det kommer att bli tajt i vår. Vi behöver en bra andra eller tredjeskörd.