En stor del av Saltsjöbanans sträckning på Södermalm går under jord. I höjd med Fåfängan går rälsen in i Stadsgårdstunneln.

Sedan 2016 går inga tåg där med anledning av Slussenbygget. I tunneln bor nu ett antal personer.

För Ersta minigolfklubb, som har sina banor intill tunneln, har det sedan i somras inneburit problem.

– Vi har haft ett tiotal inbrott, det har stulits el och skapat en allmänt jobbig situation. Under sommaren har personalen inte tyckt att det har känts bra att jobba sena kvällar, säger en representant för klubben.

Inget ska ha förstörts under inbrotten utan det verkar bara handla om att koppla på el in till tunneln.

– Som medmänniska förstår jag att de behöver el. Tyvärr innebär det en ganska rejäl kostnad för oss.

Ersta minigolfklubb har haft flera inbrott.

Ersta minigolfklubb har haft flera inbrott.

Pekka Pääkkö

Hävdade att de hade bostad där

Riktigt hur många som bor i tunneln är oklart. Enligt polisen rör det sig om en handfull personer. I höstas hade polisen en insats för att avlägsna dem.

– Några av dem hävdade att de hade sin bostad där. Vi fick därför avbryta vår insats eftersom det då blir en civilrättslig fråga och ärendet hamnar hos Kronofogden, säger Anders Lindberg, kommunpolis på Södermalm.

Spåren tillhör SL och får inte beträdas, även om de för tillfället inte används. Att personer bor där kan även göra det svårare att dra igång arbetet med Saltsjöbanan när det är dags.

– Även om det inte kör några tåg på spåren så pågår arbeten i närheten, på andra sidan tunneln. Det är med andra ord inte helt riskfritt att befinna sig där, säger Natalie Nordenswan, kommunikatör vid SL.

I veckan ska Kronofogden, tillsammans med SL och polisen, ha varit på plats för att vräka de som flyttat in i tunneln. När de är avhysta ska SL installera larm samt laga och förstärka de staket och stängsel som finns vid tunneln.