Det preliminära valresultatet för skolvalet i Sigtuna kommun är avgjort. Siffrorna ser lite olika ut på olika skolor, men sammantaget lutar det åt höger – precis som i det "vanliga" valet.

Om man sammanställer resultatet från alla deltagande skolor – både från högstadie- och gymnasieeleverna i kommunen, skulle Ulf Kristersson få bilda regering. Totalt 31,5 procent av eleverna skulle rösta på Moderaterna.

Detta följt av Sverigedemokraterna med 23.31 procent.

Däremot skiljer det sig ganska mycket när man tittar både på enskilda skolors valresultat eller jämför högstadieeleverna med gymnasieelevernas.

De skolor som var med i skolvalet var Ekillaskolan, Praktiska gymnasiet, S:t Olof, grundsärskolan och SSHL. 1549 skolungdomar var flitigare vid valurnorna än kommuninvånarna i stort, 78 procent av de som fick rösta i skolvalet valde att utnyttja sin röst. Det kan jämföras med valdeltagandet i Sigtuna kommun som bara kom upp i 67,3 procent i de preliminära valsiffrorna. En kraftig minskning jämfört med föregående val.

På Ekillaskolan fick Socialdemokraterna flest röster, med 28,83 procent. Därefter följde Sverigedemokraterna med 25,98 procent och Moderaterna med 13,17 procent.

Så såg det inte ut när SSHL gick till val. Då fick Moderaterna egen majoritet med 51,52 procent följt av Sverigedemokraterna på 21,31 procent. Här får Socialdemokraterna endast 6,32 procent.

Valresultaten på S:t Olof var mest spretiga med tyngpunkt åt det blå hållet. Här toppar SD, 23,99 procent, före M, 22,51 procent. KD placerar sig före S med 16,97 procent mot 13,65 procent.