”Jag gillar lägenheten men inte området”.

Den reaktionen möter Basit Malik, mäklare på Fastighetsbyrån Solna, ofta.

– Om jag har tio spekulanter på en lägenhet i Hagalund har säkert fem fördomar om området, säger han.

Det är framförallt bostadssökande från stan som tvekar inför att flytta in på grund av rykten om kriminalitet och stök vid Blåkullahusen, menar Basit Malik.

– Folk säger att det känns som ”orten”. En del hör av sig till mig och säger att de vill flytta till Solna, men absolut inte till Hagalund. Det är synd, för Hagalund är världens utvecklingsområde.15 år framåt i tiden tror jag det är den mest attraktiva stadsdelen i hela Solna.

Gula linjen-effekt

Basit Malik syftar framför allt på Gula linjen som förbereds och som får uppgång här.

– Hagalund är framtiden. Jämfört med Huvudsta eller nyproduktion i till exempel Arenastaden får man fortfarande mer för pengarna här, säger han.

I dag går många lägenheter i Blåkulla för runt 45 000 kronor per kvadrat, andra skjuter iväg över 70 000 per kvadrat. Genomsnittet för Solna kommun är knappt 60 000.

Blåkullabon Ewa Jenninger flyttade hit från Norrtälje och har nu bott tio år i området.

– Det bästa boendet jag haft, säger hon.

Vad är det du gillar med Hagalund?

– Läget, det är så himla lätt att ta sig överallt härifrån. Det är barnvänligt med de bilfria gårdarna. Och så gillar jag 70-talslägenheterna med ordentliga väggar och rum, jag är inte så mycket för öppna planlösningar, säger Ewa.

Vad tror du, är Hagalund nya bostadsraketen?

– Haha, det vet jag inte. Jag har nog gjort en miljon i vinst på tio år, men jag tänker inte sälja. Jag bor här för att jag trivs!

Basit Malik märker trots fördomarna att bilden av Hagalund börjar ändras. Mall of Scandinavia gav området skjuts, och allt fler spekulanter känner till tunnelbaneplanerna.

– En del söker aktivt upp området för att göra en investering.