Glöm majstång, sill och dalahästar. Det svenskaste vi har är ABBA. Och Pippi Långstrump.

Kanske är det därför journalister rest från halva Europa till Djurgården, för att få se vad som händer när man slår ihop dem båda.

Svaret är: Pippi på cirkus. En blågul nyskriven musikal – med musik av bland andra Björn och Benny, artister från Cirkus Cirkör – som är baserad på Astrid Lindgrens bok med samma namn. En föreställning som passande nog spelas på just Cirkus hela sommaren.

– Jag tyckte det var synd att den här fina lokalen skulle stå tom hela sommaren, särskilt när man vet att så många besöker Djurgården den tiden på året, säger Björn Ulvaeus som skrivit texterna till de nya låtarna.

Locka turister till Djurgården

Föreställningen har premiär den 1 juli. Det är just när de flesta stockholmare börjar gå på semester och lämnar stan och kan eventuellt få några lokalpatrioter att höja på ögonbrynen. Men det uttalade målet är att vara en turistmagnet, förklarar Björn Ulvaeus för de tillresta reportrarna.

 Och det är svårt att se att han skulle ha fel. Pippi, Tommy och Annika kastas in i en virvelvind av balettdansare, starka män och en flygande orkester som spelar i luften. Dessutom lär den som gillar Björn och Bennys omisskännliga sound inte bli besviken. De tyskar och fransmän som åker till Stockholm för att se Pippi kommer dock få acceptera att se en föreställning på svenska.

Pippi är en diva

Hur man valt att gestalta Pippi är just nu höljt i dunkel. Ida som skådespelaren heter, ger inga intervjuer. Hon är en riktig diva, enligt manusförfattarna. Orsaken tycks vara att man in i det sista vill hålla på sin egen tolkning av den världskända flickan med rött hår och stora skor.

 Men, som vanligt när det gäller Astrid Lindgrens verk kan vi inte förvänta oss några allt för fria tolkningar.

– Allt eftersom arbetet med skrivandet gått framåt med Pippi på Cirkus har jag försökt anamma Astrids språk så mycket det går i sångtexterna, säger Björn Ulvaeus.

Han berättar att Malin Billing, Astrids barnbarn som har Pippis dna i ryggmärgen, piskar honom på fingrarna om han skriver ord som klingar falska ur Pippis mun.

Själv talar gärna Björn om hjältinnan på scen.

– Pippi representerar ju saker jag gärna ser i mig själv: girl power, mod och lekfullhet, säger pop-legenden och ler.