Hon har jobbat i biblioteksvärlden i 30 år och håller med om att det blivit mer livat.

– Det har blivit stimmigare, en högre ljudnivå. Jag tänker att det handlar mycket om mobiltelefoner. Sen är biblioteken inte bara boksamlingar, utan kulturhus med mycket aktiviteter.

Särskilt många gratis mötesplatser finns inte i samhället, därför är det viktigt att alla känner sig välkomna, menar hon.

– Vi försöker undvika pekpinnar och regler. Sen finns det mer inofficiella regler om att man ska ta hänsyn till varandra.

Brukar folk klaga på ljudnivån?

– Det finns olika åsikter helt klart. Många yngre som sitter och pluggar vill ha det tyst samtidigt som det ibland blir högljutt runt barngrupper. Små tvååringar kan ju bli arga och skrika och det kan orsaka irritation och klagomål.

Hur hanterar ni det då?

– Vi i personalen kan hamna lite mittemellan. Man får försöka förklara att det ska vara en bra miljö för alla. Det är inte alltid jättelätt. Är det för mycket lek och stök hyssjar vi på klassiskt vis.

Maria Söderström Sörensen poängterar att stadsbiblioteket har olika avdelningar: för barn och unga på bottenplan och en tyst läsesal och studierum på våning två.

Okej, nu reder vi ut: Får man äta och dricka på Solnas bibliotek?

– Om alla tog med sig varma rätter skulle det inte bli trevligt. Jag kan tycka att kaffe och macka är okej, men inte att öppna en påse grillad kyckling.

Prata i mobilen?

– Det kan vara ganska störande tycker jag själv. Ofta vandrar folk runt och pratar, då brukar jag säga till. Jag tycker man kan gå ut när man pratar i mobil.

Skratta högt och sjunga?

– Man borde få skratta högt. Sångstund och Bok + bebis har vi ju i vårt program men att sjunga rakt ut kan man undvika, i så fall tralla lågt för sig själv.