Det känns som att vara på sydligare breddgrader när man ser Bekir Dölek lägga entrecote-spetten på grillen i den till synes hemmasnickrade trävagnen.

Men nej, vi står utanför Bekirs kvarterskrog Oscars krog längs Grimstagatan intill Grimstarondellen.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra.

Filip Magnusson

– Jag ville sätta lite färg på Grimsta under somrarna, hedra årstiden. Och folk är inte alltid sugna på pizza, pasta eller á la carte under de varma månaderna. Det kan jag uppmana andra krögare att tänka på också, säger han.

Tog över inför 2018

Sedan Bekir tog över dåvarande Grimsta krog inför 2018 har han velat göra stämningen på restaurangen mer familjär, berättar han.

Entrecote- och kycklingspett är det som Bekir grillar.

Entrecote- och kycklingspett är det som Bekir grillar.

Filip Magnusson

Det ska inte vara något vanligt "kvarterstjapp" med halvtaskigt rykte.

Maten ska få betydligt mer kärlek.

Vagnen har varit ett steg i det.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra under sommarhalvåret sedan pandemin.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra under sommarhalvåret sedan pandemin.

Filip Magnusson

Under pandemin invigde Bekir cykelvagnen med sina marinerade entrecote- och kycklingspett som han grillar framför kunderna. Pandemivagnen blev en succé. Många kunder tog den till sig, berättar Bekir.

– Helgen 3–5 maj var den första för vagnen i år. Det är sommartid på helgeftermiddagar- och kvällar som gäller, när vädret är bra.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra under sommarhalvåret sedan pandemin.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra under sommarhalvåret sedan pandemin.

Filip Magnusson

Du har inte tänkt att bara grilla burgare?

– Burgare görs på så många andra ställen. Bra grillspett kräver mer jobb och att det är bra skuret. Man träffar massa folk ute på gatan. Jag tycker bara detta är kul, det är inte detta vi gör pengar på.

Två glas med hemlig smaksättning penslar Bekir spetten med.

Två glas med hemlig smaksättning penslar Bekir spetten med.

Filip Magnusson

En kökshandduk ligger slängd över Bekirs axel. Runt tio minuter tar det att grilla.

– Hur vill ni ha dem? ropar Bekir till Grimstaborna Håkan Sjöberg och Abdulaye Niass.

– Medium, ropar Håkan.

Lovorden kring grillspetten är för många för att kunna skriva ut.

Girmstaborna Håkan Sjöberg och Abdulaye Niass gillar grillspetten och kommer återkommande till krogen för dem. "Man längtar tills han rullar ut vagnen", säger Håkan.

Girmstaborna Håkan Sjöberg och Abdulaye Niass gillar grillspetten och kommer återkommande till krogen för dem. "Man längtar tills han rullar ut vagnen", säger Håkan.

Filip Magnusson

"Tycker han gör ett kanonjobb"

Men Håkan Sjöberg tycks i alla fall inte sprida beröm över alla ställen.

– Jag är jägare vid sidan om, jag är rätt petig. Det ska vara bra om jag ska komma tillbaka. Men jag tycker råvarorna Bekir använder är kanon, så är det bara. Han gör ett kanonjobb.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra under sommarhalvåret sedan pandemin.

Bekir Dölek säljer grillspett på helgeftermiddagar- och kvällar på Oscars krog när vädret är bra under sommarhalvåret sedan pandemin.

Filip Magnusson

Stamkunden Magnus Bengtsson som själv hoppar över grillspett denna eftermiddag tycker att både vagnen och Bekir gör mycket för Grimstagatan.

– Krogen har fått ett jättelyft. Bekirs glädje och energi behövs. Det är som natt och dag jämfört med hur krogen var förr.

Bekir har ett par speciella grillglasögon till hands vid behov.

Bekir har ett par speciella grillglasögon till hands vid behov.

Filip Magnusson