Syftet med de extra miljarderna är främst att regionerna ska slippa säga upp vårdpersonal på grund av att inflationen kraftigt försämrat ekonomin.

Men sex miljarder imponerar inte på Aida Hadzialic (S), finansregionråd i Region Stockholm:

– Det visar att de inte begriper hur inflation fungerar. Det här är ju tillfälliga pengar. De höjda fasta kostnaderna finns kvar även när inflationen går ner, säger hon.

För Region Stockholms del blir det nu ett tillskott om 1 267 100 000 kronor.

Effektivisering

I samma veva föreslår regeringen även en effektivitetsdelegation för hälso- och sjukvården samt ett åtgärdsprogram för att se till så att vårdens pengar hamnar rätt.

– Regeringen behöver inte tala om för oss hur vi ska göra. De är välkomna hit för att se hur en riktig uppstädning ser ut och vad det innebär. Vi ligger steget före och städar nu upp efter deras partikamraters styre, säger Aida Hadzialic.

Gjort läxan

Hon menar att Region Stockholm redan gjort sin hemläxa, och jobbat ner ett underskott på 10 miljarder kronor genom skattehöjning, avgiftshöjningar, färre konsulter, mindre hyrpersonal och besparingar i kollektivtrafiken, för att inte behöva varsla vårdpersonal.

Korta vårdköer

Vad de nästan 1,3 miljarderna ska användas till utreds nu.

– Eftersom det är tillfälliga pengar så handlar det om punktinsatser, det kan handla om att korta köer och förstärka tillgängligheten, säger hon.