Den senaste tiden har polisen fått in många anmälningar på ett nytt tillvägagångssätt för bedragare att lura till sig pengar via bank-id. Det handlar om att en person får ett sms som verkar vara från en dotter eller son som vill att man ska betala en falsk faktura.

Falsk barn skriver

Sollentunapolisen, som även innefattar kommunerna Sigtuna och Upplands Väsby, varnar för denna typ av bedrägeri på sin Facebooksida.

”Målsägande får meddelande från sin dotter eller son som t.ex. skriver att mobilen gått sönder och under tiden den lagas nås dottern/sonen på det här nya numret. Konversationen fortsätter men efter ett tag ber dotter/son om hjälp med att betala en räkning. Eftersom mobilen är sönder har de inget BankID men räkningen måste betalas idag.”, skriver Sollentunapolisen.

Går utt brett

Bara sedan september har ett 70-tal liknande bedrägerier anmälts till polisen och totalt under året har ungefär 110 stycken anmälts i Sverige.

– Bedrägerier pågår överallt men det de olika modusen kan skifta. Det här är ett nytt modus som polisen har identifierat och då vill vi gå ut brett och varna för det, säger Charlotta Lundberg som är kommunikatör på Sollentunapolisen.

Släppa information

Fortfarande är målgruppen ofta äldre och polisen håller just nu på med intensivt arbete att förebygga den här typen av brott.

– Vi försöker stärka målsägarna i hur det ska kunna skydda sig. Sedan pågår det ett arbete på andra håll med system men det jobbar vi inte lokalt med. Säkrare IT-lösningar hade kunnat bidragit. Allt handlar om att man ska släppa ifrån sig information för att öppna upp vägen in till sina konton, säger Charlotta Lundberg.