Mitt i Östermalm har i flera artiklar berättat om hur bedrägerierna mot äldre har ökat kraftigt i år. Förra veckan drabbades ännu en äldre kvinna – men den här gången lyckades polisen avbryta kuppen i sista sekunden.

Det började med att den äldre kvinnan, som bor på Lidingö, fick ett telefonsamtal, berättar polisen.

– Har du köpt tre mobiltelefoner? frågade rösten i andra änden.

– Nej, det har jag verkligen inte, svarade kvinnan.

– Då ska vi sätta stopp för det här, förklarade mannen, som i själv verket var bedragaren.

Bedragaren påstod att kvinnans pengar inte var säkra på bankkontot, och förmådde henne att tro att det bästa sättet att skydda dem var att ta ut pengarna i kontanter och köpa något värdefullt som hon kunde förvara i ett bankfack.

Kvinnan åkte senare in till stan och gick in på en klockbutik på Östermalm, med en handskriven lapp i handen.

– Lyckligtvis anade de oråd i butiken. De reagerade på att en äldre, lätt förvirrad kvinna skulle köpa dyr klocka på det viset och började ställa frågor, berättar Jan Friberg som är ev de brottsförebyggande samordnarna på polisens bedrägerisektion.

Till slut nekade butiken köpet och larmade polisen som kunde gripa en av de misstänkta bedragarna på bar gärning medan han väntade utanför.

– Bedragarna brukar säga till de drabbade att de ska möta någon från banken eller från Securitas, och att den personen ska ta klockan eller värdeföremålet till kundens bankfack, på uppdrag av banken, berättar Fanny Göthberg på bedrägerisektionen.

I somras skickade polisen ut brev till alla större klockbutiker, guldbutiker och pantbanker i Stockholm för att informera dem om det här tillvägagångssättet. Och kampanjen har gett resultat. Sedan dess har polisen kunnat avstyra fyra pågående brott tack vare butiker som slagit larm – tre i Stockholm och ett i Kristianstad i Skåne.

– Vi är väldigt glada att butikerna har tagit till sig det här, och att de är så pass seriösa att de agerar, säger Fanny Göthberg.

https://www.mitti.se/nyheter/bedragare-lurade-par-pa-klockor-och-smycken-for-en-miljon/repvbk!jp2vLT3vcDx8Cm8TcqFgeg/

Bedrägeriförsöket mot kvinnan från Lidingö är typiskt för den våg av bedrägerier som polisen har sett i år. Men hur är det möjligt att bedragare gång på gång lyckas förmå människor att lämna i från sig så dyra föremål?

Martin Hultberg Tarantino, kommunpolis på Östermalm, har tidigare berättat att den här typen av bedragare ofta arbetar i par, och att det är både kvinnor och män inblandade.

– De här bedragarna är otroligt skickliga. De är respektfulla och tillmötesgående och vet precis hur man ska föra sig för att inge förtroende. Ibland har de klätt ut sig för att se ut som exempelvis väktare eller banktjänstemän. Det är oerhört fult, sa han i juli 202.

Den misstänkte bedragaren – en ung man – som greps på Östermalm härom veckan är anhållen misstänkt för grovt bedrägeri.

https://www.mitti.se/nyheter/manga-aldre-kom-till-faltoversten-for-att-prata-med-polisen/repvay!LRZRC6eRpRJ8s7kiU@Sw/