Sedan 2013 har Hornstulls centrum delat ut ett pris till lokala personer eller föreningar som verkar för att göra Hornstull till en bättre plats. Årets pris, det tionde i raden, går till Tanto bastuförening.

Hur känns det att vinna ett sånt här pris?

– Vi satt nyss i bastun och pratade om vad vi skulle svara på den frågan. "Stort" var det första som dök upp i huvudet. Det är jätteroligt att få ett sånt här utnämnande, säger föreningens ordförande Mårten Niklasson.

Bastun i Tanto lockar många stockholmare som är sugna på gemenskap och kallbad.

Bastun i Tanto lockar många stockholmare som är sugna på gemenskap och kallbad.

Irena Strozyk

Inbjudande klimat

Tantobastun kom till genom ett medborgarförslag som Södermalmsbon Ingrid Sillén skickade in till stadsdelsförvaltningen 2015.

Mårten Niklasson brukade då basta vid Fredhäll, men tyckte det var lite långt bort.

På nätet hittade han förslaget om en bastu i Tanto och tillsammans kämpade han och Ingrid för att göra den till verklighet. Sommaren 2016 var allt på plats.

– När vi började satte vi oss ner och funderade på vilka värderingar vi skulle ha. Vi tycker det är viktigt att ha platser där det går att umgås och vara utan att köpa någonting eller ha förväntningar på sig. Vi ville skapa en plats för det goda samtalet, där alla visar respekt och hänsyn.

Det är faktorer som varit bidragande till bastuns popularitet, tror han.

– Det har samlats jättefina människor här som alla anammat det tänket.

Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening.

Mårten Niklasson, ordförande i Tanto bastuförening.

Privat

Allt mer populärt

Liknande bastur blir allt vanligare i Stockholm. För bara några månader sedan öppnade en vid Sätrabadet. Det är en utveckling som Mårten Niklasson ser positivt på. Han driver även hemsidan bastuinitiativ.se där det finns information om hur bland annat Tantobastun blev till för att underlätta för andra att göra samma sak i sina hemtrakter.

– Vi fick så sjukt många frågor om hur vi fick till vår bastu, så där beskriver jag alla bastuinitiativ i Stockholmregionen, som pågår eller pågått. Mera bastu åt folket!

Med utnämningen kommer också en prispeng på 20 000 kronor.

Vad ska pengarna gå till?

– Ekonomin i föreningen är god, så det får vi fundera på. Antingen till ett gott ändamål eller en fest för föreningen.