Nu kanske någon tänker, vafalls? Ska barnen inte hoppa i plurret på allvar för att lära sig simma?

Jo, absolut. Den traditionella simskolan kommer även att fortsättningsvis vara det främsta pedagogiska verktyget för att barn ska lära sig simma.

Men i Upplands-Bro resonerar man att detta kan vara ett komplement.

– Grundtanken är att barn som lär sig simma ska kunna titta på filmerna tillsammans med sina föräldrar och få bra och tydliga instruktioner. Det blir så mycket lättare när man kommer till den fysiska simskolan och har lärt sig rätt teknik, säger Maja Kharlamova Eklund, simlärare i Bro simhall, och den som födde idén till den digitala simskolan, i en kommentar.

Maja Kharlamova Eklund, simlärare i Bro simhall, och den som födde idén till den digitala simskolan.

Maja Kharlamova Eklund, simlärare i Bro simhall, och den som födde idén till den digitala simskolan.

Upplands-Bro kommun

OS-medaljör är speaker

Totalt är det 15 kortare filmer som steg för steg går igenom instruktioner för bröst- samt ryggsim.

Av kommunens pressmeddelande framgår att: ”Filmerna är inspelade i Bro simhall och har simmaren och OS-guldmedaljören Lars Frölander som speakerröst.”

Den rörliga simskolan på www innehåller även grundläggande övningar kring vattenvana, synkronisering av ben och armar och liknande.

Vill inspirera fler

Upplands-Bro kommun konstaterar­ att det digitala greppet med att lära ut grunderna i att simma via You­tube inte är unikt. Men man menar samtidigt att ”endast några få kommuner” gjort något liknande såhär långt.

Förhoppningen framåt är att fler ska bli inspirerade – samt att barnen ska lära sig simma.