Det har alltid varit gratis att gå på toa i Kista galleria. Till för några veckor sedan, när centrumbesökare möttes av skyltar om att det nu kostar 15 kronor att gå in för att uträtta sina behov. Summan ska betalas med kort, inte kontant.

Två stycken så kallade toalettpaket finns att tillgå, ett vid foodcourten och ett vid hamburgerkedjan Max.

Toaletterna är renoverade och har utrustats med spärrar. De bemannas även av personal. Väggarna pryds av citat som "Enjoy a safe relaxing space" och "Reload, refresh, relieve".

"Reload, refresh, relieve" är några av citaten på väggarna vid de nyrenoverade toaletterna.

"Reload, refresh, relieve" är några av citaten på väggarna vid de nyrenoverade toaletterna.

Emma Löf Hagström

Men Kistabon Mina Assadi beskriver det som "katastrof". Hon menar att man måste tänka på vilket typ av centrum det är och vilken funktion det fyller för besökarna.

– Det är så många mammor med lite pengar från Järva som kommer hit för att gå runt, titta lite, kanske sitta ner någonstans och leka med barnen. De kan omöjligen betala 15 kronor per toalettbesök, när de annars vänder på varenda krona. Det här är förfärligt, tycker jag. Tittar man på andra centrum är det dessutom oftast gratis att använda toaletterna, säger Mina Assadi.

Hon brukar själv gå till gallerian för att handla, men bor i närheten och behöver inte besöka damrummet i centrum. Däremot vet hon andra i hennes ålder som kommer påverkas av avgiften.

– Det är folk som går till gallerian för att umgås med sina vänner och ta en kopp te eller kaffe, vilket som äldre kan resultera i att man behöver använda toaletten tre, fyra gånger på en eftermiddag. Det blir minst 45 kronor, en absurd summa för ändamålet, säger hon.

De upprustade toaletterna är utrustade med spärrar som öppnas efter att man betalat 15 kronor med kort.

De upprustade toaletterna är utrustade med spärrar som öppnas efter att man betalat 15 kronor med kort.

Emma Löf Hagström

Ägaren svarar

Jesper Holmström, fastighetschef för Kista galleria, avböjer att ta ett telefonsamtal om toalettsituationen, utan vill enbart svara på frågor via mejl.

Han skriver att det tidigare var ett slitage på toaletterna, som i sin tur gjorde att de upplevdes som ofräscha, vilket påverkade hela atmosfären i gallerian.

"För oss som ägare handlar det inte om att man ska betala för ett toalettbesök eller för att vi ska tjäna några pengar på det, utan det handlar om att gallerian ska upplevas som en fräsch, ren och trygg plats för alla", skriver han.

Jesper Holmström, fastighetschef för Kista Galleria.

Jesper Holmström, fastighetschef för Kista Galleria.

Citycon

Det var också bakgrunden till att man överlät toaletterna till företaget One Hundred Restrooms, som i sin tur är de som nu beslutat om avgiften.

"Vi har gjort om två nya toalettstationer där besökarna erbjuds både en ny fräsch upplevelse och nya tjänster inom hygien och hälsa. Toaletterna är en förstärkning av servicen i gallerian och dessutom är de bemannade vilket vi hoppas ska ge en bra upplevelse", skriver Jesper Holmström.

Hur tänker ni kring exempelvis pensionärer och ensamstående föräldrar som besöker centrumet ofta och som kanske inte har råd att betala en avgift på 15 kronor? 

"Vi som ägare av Kista Galleria vill självfallet kunna erbjuda en plats för alla människor, och vi hoppas på att man ska kunna ha en lika bra upplevelse i Kista Galleria även fast toaletterna nu är under One Hundred Restrooms proffsiga miljö", skriver Jesper Holmström.

Nu kostar det 15 kronor att gå på toa i Kista galleria.

Nu kostar det 15 kronor att gå på toa i Kista galleria.

Emma Löf Hagström