1923 invigdes inte bara Ragnar Östbergs stadshus vid Norr Mälarstrand.
Samma år, men 3,5 kilometer åt nordväst, byggdes och invigdes även Hornsbergsvelodromen – en oval lutande bana för tävling med bancykel i hiskeliga farter.
Från Velodromtävlingarna den 26 juli 1925 i Kristineberg. 1:a loppet på söndagen som var 600 meter och som hade farthållare på motorcykel. Men det kördes även rena motorcykellopp på Veledromen.
Foto: Bertil Norberg, Stockholm. Originalet tillhör SCIF (Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande)
I boken "Idrottsanläggningar i Stockholm – en historisk exposé" av Björn Persson kan vi läsa att cykelvelodromen uppfördes 1923 av byggmästarbröderna Paul och Ruben Ljungberg. När anläggningen invigdes i juli samma år ansågs den vara en av världens främsta.
10 000 åskådare
Banan göts i cement och hade ett banvarv på 333,33 meter. Hela 10 000 personer fick plats på läktarna som byggdes i en hästskoform.
Hornsbergsvelodromen låg där Kristinebergs IP ligger i dag. Till vänster syns Kristinebergs slott och Frimurarbarnhuset.
Fotograf Okänd, Aero Material AB/Stadsmuseet i Stockholm
På velodromen arrangerades Nordiska Mästerskap och SM-tävlingar.
"Stayerloppen" ska tydligen ha varit populära. Då trampade ett gäng cyklister efter en farthållare på motorcykel. Men det hölls lopp även rena motorcykellopp på velodromen.
Boxning på innerplan
På innerplanen hölls andra idrottstävlingar, bland annat boxningsgalor som arrangerades av Harry Persson – tungviktaren som var en av 1920-talets största svenska idrottsstjärnor.
Undrar vintrarna anlades en skridskobana i mitten av velodromen för barnen som bodde på Frimurarnas barnhem i Kristinebergs slott.
Text på originalfotot som tillhör Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande): "Det olyckliga stayerloppet" i juli 1925. Bordoni från Italien bärs omedelbart efter kullkörningen. Tysken Kruppkat bortföres längst till vänster.
Foto: Bertil Norberg, Stockholm. Originalet tillhör SCIF (Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande)
Enligt Dagens Nyheter slutade dock velodromhistorien snabbt i moll då projektet drogs med förluster. Till slut underkändes banan som tävlingsanläggning och redan1931 revs den.
I området byggdes de kommande åren istället Kristinebergs IP och Hornsbergs bussdepå. Den senare revs ju för övrigt förra året.
Lite lugnare tag på Kristinebergs Idrottsplats. Det är motionsgymnastik för husmödrar på Krillan 1943 – tolv år efter att velodromen revs.
Ericsson (SvD)/Stadsmuseet i Stockholm
I dag finns bara en cykelvelodrom i Sverige och den ligger i Falun.