När nästa årskull tar studenten lämnar de den trygga skolvärlden för att ge sig ut i vuxenvärlden i ett samhälle som inte är sig likt något de tidigare har växt upp till. Generation Z har levt i en högkonjunktur, haft smartphones i stort sätt från födseln i en ganska konfliktfri tid. Nu är det ett krig nära Sverige, skyhöga energi- och drivmedelspriser och en begynnande lågkonjunktur.

Hur går då deras tankar inför detta?

Det största som händer under 2023 är studenten.

Det håller alla fyra 18-åringarna som Mitt i träffar på Danderyds gymnasium med om. De läser tredje året internationell ekonomi och förväntas snart vara redo för vuxenlivet – med allt vad det innebär.

Deras gymnasietid har kantats av perioder med distansplugg. Först i årskurs två började det bli normalt – att träffas som vanligt på skolan.

– Då fick man den här gymnasiekänslan, att vara en del av klass, för första gången, säger Astrid Tegelberg.

Frihet under ansvar

Att plugga på distans har format dem.

När man fått en uppgift om att läsa en bok och göra en uppgift har lärarna inte alltid varit där i rummet för att vägleda dem på samma sätt. Mer frihet under ansvar.

– Det har varit ganska skönt på vissa sätt, säger flera av eleverna.

Det har både funnits för- och nackdelar. De berättar om tidiga morgnar där de ha fått ringa upp klasskamrater så att de ska koppla upp sig till morgonmöte med läraren.

– För mig har det fungerat bra. Det har också blivit bättre och bättre. Men för alla har det inte fungerat så bra, säger Philip Hegardt.

Erica Nagy går in på att det påverkat dem socialt. Många har varit stressade utanför skolan.

– Det har inte gått att umgås som vanligt, säger hon.

Allt visas live

Det känns bra att komma ut i vuxenlivet utan en pandemi hängandes ovanför en.

– Ett tag var man orolig att studenten inte skulle bli av, de som tog studenten 2021 kunde ju inte fira, säger Philip Hegardt.

Samtidigt flockas många moln kring den här generationen.

En pågående klimatkris, ett krig som härjar i Ukraina och en ekonomi som är ur balans.

– Samtidigt har det alltid funnits problem, om man ska jämföra. Nu är allt live. Vi har sett allt som händer med skärmen framför oss, säger Filip Björnstad.

Men trots det känns det hoppfullt.

– Ja, det gör det. Man måste känna hopp och inte ge upp, säger Astrid Tegelberg.

"Verkligen göra något kul"

De talar om att det ska bli skönt att bli klar med plugget och kunna stå på sina egna ben.

De går in på vad som väntar under sommaren: Häng med kompisar, sommarjobb, slappa.

– Det ska bli så skönt att lämna plugget ett tag och verkligen göra något kul. Ta vara på den tiden, hänga med kompisar, resa, göra aktiviteter. Det tror jag alla vill ha nu, säger Filip Björnstad.