Bakom det pampiga vita landstingshuset på Hantverkargatan ligger flera hus från 1700- och 1800-talet på rad i Landstingsparken.

I ett av dem finns sedan mars den ideella föreningen Kraftens Hus. Hit kan personer som på olika sätt berörts av cancer komma.

– Det känns jättehärligt att vara här, det är sådan rymd i lokalerna, säger Maria Wahlström-Norlin, ordförande för Kraftens Hus.

Lotta Forsberg och Maria Wahlström Norlin från Kraftens Hus som flyttat till Landstingsparken.

Lotta Forsberg och Maria Wahlström Norlin från Kraftens Hus som flyttat till Landstingsparken.

Pekka Pääkkö

Här träffas de som har fått en cancerdiagnos eller som har har en närstående som är sjuk eller har gått bort.

– Vi tar vid där hälso- och sjukvårdens uppdrag tar slut, säger verksamhetsledaren Lotta Forsberg.

I huset erbjuds aktiviteter som yoga, dans, fika, skrivarkurser och föreläsningar. Men det är också en plats för stöd, information och hjälp med praktiska frågor.

Döden och släpvagnar

– Allt fler lever länge med sjukdomen. När behandlingen är över undrar många var de ska gå med sina livsfrågor, tankar och problem, säger Maria Wahlström-Norlin.

Den här dagen hålls ”skäggfika” i lokalerna. Den är bara för män eftersom det har visat sig vara svårare att hit locka dem.

Volontären Claes Lindberg skojar om vilka samtalsämnen brukar bli.

– Vi snackar om döden och släpvagnar.

Det sandfärgade G-huset är från 1700-talet medan den röda tillbyggnaden är från 1800-talet. Här finns sedan mars Kraftens Hus.

Det sandfärgade G-huset är från 1700-talet medan den röda tillbyggnaden är från 1800-talet. Här finns sedan mars Kraftens Hus.

Pekka Pääkkö

Claes fick diagnosen cancer i tungbasen för 13 år sedan. Han är nu friskförklarad, men strålskador under behandlingen har gjort att han tvingats operera käken.

– Jag har lite svårt att snacka, men här är det helt okej. Bara en sådan grej.

Ölprovning – utan alkohol

Mats Hellsten äter en ostmacka och en kokosruta till kaffet. Han har obotlig sköldkörtelcancer, metastaser på lungorna och tar bromsmediciner.

Han är ofta i Kraftens Hus för den sociala samvaron och han har själv hållit en ölprovning med alkoholfri bärs.

– Jag har alltid velat att det ska vara lite driv i tillvaron.

Ola Skoglund som också sitter vid bordet har avsagt sig behandling för sin cancer. Bromsmedicinerna är så starka att de tvingar honom att ligga hemma och vila när den strålande våren är på väg.

– Jag hade antagligen cancer långt innan den upptäcktes och borde gått till doktorn efter 50 för att kolla upp mig. Så det var för sent att göra något åt det. Det får ha sin gilla gång nu.

Öppna armar

När Ola skrevs ut från vården fick han veta att Kraftens Hus fanns.

– Jag lät det bero ett tag, men det hände inte så mycket hemma i lägenheten så jag pallrade mig hit. Nu är det tredje gången jag är här.

I rummet bredvid grabbfikat ska det bli dans och där är alla deltagare kvinnor. Joakim Stephenson från Balettakademin ska hålla i danskursen där volontären Carina ska vara med.

Volontären Carina har broderat en stor duk med Kraftens Hus på.

Volontären Carina har broderat en stor duk med Kraftens Hus på.

Pekka Pääkkö

Hon fick bröstcancer för två år sedan och när hon kom hem efter behandlingen blev almanackan plötsligt tom.

– Och så råkade jag höra om det här stället. Jag kom hit, blev mottagen med öppna armar och tyckte att det var så roligt här att jag blev volontär.

Andra hus fortsatta tomma

Men även om Kraftens Hus alltså har flyttat in så är andra hus i Landstingsparken fortfarande tomma. Enligt regionen, som äger husen, är intresset ändå stort.

– Det finns ett stort intresse av att hyra lokaler på landstingstomten men vi behöver matcha önskemålen med byggnadernas förutsättningar, säger Sam Höglund, förvaltningsområdeschef vid regionens fastighetsbolag Locum.

Tidigare har det både varit snack om att sälja husen och skapa bostäder i Landstingsparken. Men utförsäljningsplanerna stoppades och Mitt i berättade förra året att de gamla och tomma husen låg ute i en hyresannons.

Värda att bevara

Ett år senare står flera hus fortfarande tomma.

– De är speciella och har sina egna begränsningar i och med att de representerar kulturvärden som är värda att bevara.

En intresseorganisation för illustratörer har redan flyttat in i ett hus. Kraftens Hus flyttade precis in i ett annat. Och i ett tredje finns byggföretaget Nos Renovare AB sedan flera år.

I ett hus från 1751 kan Kungsholmens föreningsråd flytta in för att ha sitt kansli. Inget är påskrivet, men diskussioner pågår där.

Här i N-huset kan Kungsholmens föreningsråd ha sitt kansli i framtiden. Diskussioner pågår, men inget är påskrivet.

Här i N-huset kan Kungsholmens föreningsråd ha sitt kansli i framtiden. Diskussioner pågår, men inget är påskrivet.

Pekka Pääkkö

Just nu är därmed fyra av regionens åtta hus från 1700- och 1800-talet i parken fortfarande lediga.

– Vår målsättning är att landstingsparken ska vara en levande del av Kungsholmen och vi vill få till en bra mix av verksamheter. Vi vet att parken är viktig för Kungsholmsborna och därför arbetar vi för att alla ska få ta del av vår fina park, säger Sam Höglund.

Inga bostäder

Några lägenheter kommer det däremot inte att bli tal om.

– Bostäder är inte aktuellt i dagsläget. Lokalerna tillåter kontor utifrån dagens utformning. 

Är det hyresgäster på gång i de övriga husen?

– Ja, vi för dialog med ytterligare intressenter. Mer information kan vi inte lämna just nu.